Οι δηλώσεις Τρισέ δίνουν κέρδη

Στα υψηλότερα των τελευταίων δύο περίπου εβδομάδων
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 00:01
UPD:06:55

KEΡΔΗ πυροδότησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, όσο και από τη φημολογία για εξαγορές, που οδήγησε σε άνοδο τράπεζες και καπνοβιομηχανίες, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες απογειώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου δύο εβδομάδων όταν ο Τρισέ κατεύνασε τις ανησυχίες των επενδυτών για ταχεία και άμεση αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,5% στις 1.447,86 μονάδες για τέταρτη συνεχή ημέρα, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 24 Νοεμβρίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.131,50 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,68%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.379,21 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,53% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.413,03 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,68%.

Ο Τρισέ δήλωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν «χαμηλά» μετά την αύξησή τους για έκτη φορά φέτος. Παρ' όλα αυτά, απέφυγε να αναφέρει τον όρο «ισχυρή επαγρύπνηση», που χρησιμοποιεί όταν θέλει να υποδηλώσει ότι επίκειται αύξηση επιτοκίων, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια μπορεί να διατηρηθούν στο 3,5% στις αρχές του 2007.

Η Axa και η Deutsche Bank ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιρειών, που θα ωφεληθούν περισσότερο από ένα «διάλειμμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η αύξηση του κόστους δανεισμού μειώνει την αξία των ομολόγων, που εκδίδουν ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, αλλά και τη ζήτηση δανείων. Κέρδη είχαν επίσης η Royal Bank of Scotland, η Lloyds και η Barclays.

Η Gallaher Group, η εταιρεία που παρασκευάζει τα τσιγάρα Benson & Hedges στην Ευρώπη, συνέβαλε στις θετικές επιδόσεις των καπνοβιομηχανιών μετά την προσέγγιση της για εξαγορά. Ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες που ενισχύθηκαν είναι η Βritish American Tobacco, η Imperial Tobacco και η Altadis.

Κέρδη κατέγραψε επίσης η KBC Groep, η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία του Βελγίου. Ανοδικά κινήθηκε και η Bouygues μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο Nikkei κέρδισε 0,62% στις 16.473,36 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα