Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι το αδύναμο δολάριο θα μειώσει τα κέρδη των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την πτώση μετά την ισχυροποίηση του νοτιοκορεατικού νομίσματος, ουόν, στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών αυτήν την εβδομάδα.

Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της Seven & I Holdings Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ασίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, κινήθηκαν πτωτικά στην Ιαπωνία, καθώς η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυξήθηκε λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού που προέβλεπε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους και οι επενδύσεις των εταιρειών μειώθηκαν.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,7%, φθάνοντας στις 137,20 μονάδες στις 12:40 μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης, που χθες έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαΐου, οδεύει να σημειώσει άνοδο αυτήν την εβδομάδα 0,4%. Στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi, υποχώρησε 1,5%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 έχανε 0,5%, φθάνοντας στις 16.398,57 μονάδες. Οι μετοχές της Sanyo Electric Co., της μεγαλύτερης εταιρείας που κατασκευάζει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στον κόσμο, κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση δύο πελατών της για την ανάκληση 1,3 εκατ. μπαταριών κινητών τηλεφώνων.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχωρούσε 0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton, μετά την πτώση των τιμών του χαλκού και του ψευδαργύρου. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.

Απώλειες σημείωσαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, παρά την έκθεση για την απασχόληση αυτήν την εβδομάδα, που έδειξε αύξηση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Ο Standard & Poor's 500 Index έκλεισε με απώλειες 0,4%. Οι ΗΠΑ, αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Το ουόν ισχυροποιήθηκε 1,8% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τις επτά τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Το νόμισμα έκλεισε χθες στα 913,80 έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Οκτωβρίου του 1997. Προσφάτως το δολάριο αγοράστηκε στα 920,25 ουόν.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από την αρχικής εκτίμηση του 2% της κυβέρνησης της χώρας. Κατά μέσον όρο, 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 1,1%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 1% χθες. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 1,4%, μετά από απώλειες 2,6% την προηγούμενη ημέρα. Ο ψευδάργυρος απώλεσε 3,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα