Δεύτερη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο

Kαθώς εικάζεται ότι η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα περιορίσει τα αποθέματα των ΗΠΑ
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΟ, για δεύτερη ημέρα σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι οι μειώσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ενδέχεται να περικόψουν τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ, που μείωσε τον περασμένο μήνα την παραγωγή του για να περιορίσει την αύξηση των αποθεμάτων και την υποχώρηση των τιμών, θα εξετάσει και πάλι το θέμα στις 14 Δεκεμβρίου. Οι εξαγωγές από τον Οργανισμό, που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, θα μειωθούν 2,1% τον μήνα που λήγει στις 23 Δεκεμβρίου, έναντι των προηγούμενων εβδομάδων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Oil Movements.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, αναρριχήθηκε έως 38 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 62,87 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:06 π.μ., στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 62,84 δολ. το βαρέλι. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 30 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 62,49 δολ. το βαρέλι, την πρώτη άνοδο μέσα στην εβδομάδα.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα φορτώσουν 24,23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στα τάνκερ τις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 23 Δεκεμβρίου, λιγότερα από τα 24,75 εκατ. βαρέλια, την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη του Oil Movements, που εδρεύει στο Χάλιφαξ. Οι φορτώσεις από τη Μέση Ανατολή θα μειωθούν 3,1% στα 17,09 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε άνοδο έως 82 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 63,39 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, υποχώρησαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καθώς τα διϋλιστήρια αύξησαν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση για θέρμανση. Τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 339,7 εκατ. βαρέλια την 1η Δεκεμβρίου, 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι θερμοκρασίες στις βόρειες ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας, θα διατηρηθούν πάνω από τον μέσον όρο από τις 13 έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου υποχώρησε 1,52 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στο 1,7788 δολ. το γαλόνι χθες, σημειώνοντας πτώση για την τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,6270 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την άνοδό της 0,1%, φθάνοντας στο 1,6232 δολ. το γαλόνι χθες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα