Κίνα: Τη μεγαλύτερη άνοδο σε 20 μήνες σημείωσε ο πληθωρισμός

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 08:33

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο από ότι αναμενόταν σημείωσε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα, καθώς το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση που σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή μέσα σε 20 μήνες, οι οποίες υπερέβησαν τις προβλέψεις των 21 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Ανοδικά κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – διατηρήθηκε στο 1%, περιορίζοντας τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αντιδράσει με την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Το κόστος των τροφίμων που αποτελεί το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 3,7% τον Νοέμβριο , μετά την αναρρίχησή του 2,2% τον Οκτώβριο, αποτέλεσμα της ανόδου 4,7% της τιμής των δημητριακών. Για το ενδεκάμηνο του έτους οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,3%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Ο δείκτης Shanghai and Shenzhen 300, σημείωνε άνοδο 2,3%, στη 1:01 μ.μ., τοπική ώρα. Η απόδοση του 3% των κρατικών ομολόγων λήξης τον Δεκέμβριο του 2008, υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 2,95% στη 1 μ.μ. στη Σαγκάη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα