Συνεχίζονται τα κέρδη

Προεορταστικό ράλι από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η φρενίτιδα συγχωνεύσεων και εξαγορών στο μεταλλευτικό και χρηματοοικονομικό τομέα οδήγησαν σε προεορταστικό ράλι. Οριακά υψηλότερα κινήθηκε η Wall Street με τα κέρδη να ηγούνται μετοχές του τεχνολογικού τομέα από ειδήσεις για επικείμενες συμφωνίες.

Το κλίμα ήταν επιφυλακτικό, αναμένοντας τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια. Ενώ οι αγορές αναμένουν ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής θα αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση, η συνοδευτική δήλωση της απόφασης θα δείξει εάν θα ακολουθήσει μια μείωση των επιτοκίων σύντομα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,52%, στις 1.456,68 μονάδες, το έκτο κερδοφόρο κλείσιμο στη σειρά. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.159,80 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,12%, στο Παρίσι ο CAC, στις 5.427,56 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,81%, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.469,42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,65%. Ανοδικά κινήθηκε ο DowJonesStoxx 600.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα 17 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης. Πτώση είχε η Αυστρία.

Η φημολογία ότι ο «χείμαρρος» των συγχωνεύσεων και των εξαγορών θα συνεχιστεί οδήγησε την περασμένη εβδομάδα τους δείκτες σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Μέχρι στιγμής η αξία των εξαγορών, που έχουν ανακοινωθεί στην Ευρώπη, ξεπερνά το 1,6 τρισ. δολάρια έναντι 998 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της Corus Group, καθώς η βραζιλιανική χαλυβουργία βελτίωσε την προσφορά της για την εξαγορά της μεγαλύτερης χαλυβουργικής της Βρετανίας.

Ενισχύθηκαν επίσης τίτλοι της Prudential, η οποία απόρριψε την πιθανή προσφορά εξαγοράς της από την τράπεζα Egg Internet.

Η DaimlerChrysler και η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton ηγήθηκαν της ανόδου των εταιρειών, που βασίζονται κυρίως στις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, μετά την ενίσχυση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε μετά το χαμηλό 20μήνου που άγγιξε έναντι του ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ανοδο σημείωσε και η France Telecom μετά την αναβάθμισή των τίτλων της από την Goldman, Sachs & Co. σε «overweight» από «neutral».

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα