Ταϊλάνδη: Στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών το μπατ

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 10:30

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα από την οικονομική κρίση του 1997, αναρριχήθηκε το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα σήμερα, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανησυχεί λιγότερο για την άνοδό του τη στιγμή που η οικονομία αναπτύσσεται.

Οι εικασίες ότι η Bank of Thailand δεν θα περιορίσει την πορεία του νομίσματος, το οποίο αναρριχήθηκε 16,2% φέτος, οδήγησαν ακόμη υψηλότερα το μπατ. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 1% από την δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, ότι αυτό ενδέχεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω, όσο ισχυροποιούνται και τα νομίσματα των γειτονικών ασιατικών χωρών. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί στο 5% φέτος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, από 4,5% πέρυσι.

Το μπατ σημείωσε άνοδο έως 1%, φθάνοντας στα 35,23 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου του 1997 και διαπραγματεύθηκε 0,7% υψηλότερα, στα 35,33 στις 2:51 μ.μ. στην Μπανγκόκ.

Το ισχυρότερο νόμισμα περιορίζει την αξία των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό. Το μπατ είχε φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού και ακολούθησε το ουόν της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα