Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 10:30

Ταϊλάνδη: Στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών το μπατ

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα από την οικονομική κρίση του 1997, αναρριχήθηκε το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα σήμερα, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανησυχεί λιγότερο για την άνοδό του τη στιγμή που η οικονομία αναπτύσσεται.

Οι εικασίες ότι η Bank of Thailand δεν θα περιορίσει την πορεία του νομίσματος, το οποίο αναρριχήθηκε 16,2% φέτος, οδήγησαν ακόμη υψηλότερα το μπατ. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 1% από την δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, ότι αυτό ενδέχεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω, όσο ισχυροποιούνται και τα νομίσματα των γειτονικών ασιατικών χωρών. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί στο 5% φέτος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, από 4,5% πέρυσι.

Το μπατ σημείωσε άνοδο έως 1%, φθάνοντας στα 35,23 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου του 1997 και διαπραγματεύθηκε 0,7% υψηλότερα, στα 35,33 στις 2:51 μ.μ. στην Μπανγκόκ.

Το ισχυρότερο νόμισμα περιορίζει την αξία των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό. Το μπατ είχε φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού και ακολούθησε το ουόν της Ν. Κορέας.