Υψηλό εξαετίας στην Ευρώπη

Ο αριθμός - ρεκόρ των εξαγορών εκτόξευσε τα χρηματιστήρια
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΤΟ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ περίπου εξαετίας προσέγγισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της θετικής προοπτικής που διαγράφεται για νέο κύμα συγχωνεύσεων κι εξαγορών στους κλάδους των αερομεταφορών και των χρηματοικονομικών εταιρειών, ενώ μεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street εν μέσω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Ο αριθμός - ρεκόρ των εξαγορών έχει ενισχύσει τον πανευρωπαϊκό δείκτη κατά 2,2% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, παρά το γεγονός ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι εξαγορές, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, ανέρχονται σε 1,6 τρισ. δολάρια από 998 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,6% στις 1.471,24 μονάδες αγγίζοντας ο υψηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.192,50 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,59%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.475,85 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,90% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.520,77 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,69%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 1/2 χρόνων.

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν 15 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Θετικές επιδόσεις είχε η ABN Amro Holding, καθώς οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι εμπλέκεται σε εξαγορά είτε ως αγοραστής είτε ως στόχος.

Η British Airways ηγήθηκε του ράλι ανόδου των αεροπορικών εταιρειών όταν έγινε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της United Airlines με την Continental Airlines.

Η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης ρουχισμού στην Europe, οδήγησε σε άνοδο τις εταιρείες λιανικής μετά την αύξηση κερδών των νέων καταστημάτων Zara και Bershka.

Στον αντίποδα, πτώση είχε η μετοχή της ABB. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ότι μπορεί να ξοδέψει «αρκετά» δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Safran, η οποία μείωσε τις προβλέψεις της για κέρδη και ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα για πιθανή απάτη.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα