ΟΠΕΚ: Προς αναστολή της μείωσης της παραγωγής

Καθώς η τιμή του αργού διατηρείται πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 08:57

Ο ΟΠΕΚ που παράγει το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ενδέχεται να αποφασίσει την αναστολή της μείωσης της παραγωγής κατά τη σημερινή του σύσκεψη, καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πάνω από τα 61 δολ. το βαρέλι.

Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, είπε από την Αμπούζα της Νιγηρίας όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, ότι η αγορά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι τον Οκτώβριο, όταν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους για πρώτη φορά σε 2,5 χρόνια. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Εντμουντ Νταουκόρου και ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γκάνεμ, είπαν ότι ενδέχεται να απαιτείται η μία της παραγωγής.

Τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να ταχθούν υπέρ της διατήρησης της μείωσης της παραγωγής στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, απόφαση που είχαν λάβει στην Ντόχα του Κατάρ στις 20 Οκτωβρίου, από το να προγραμματίσουν νέες μειώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Γκάνεμ. Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής, εφαρμόστηκε την 1η Νοεμβρίου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν τον Ιούλιο στη Ν. Υόρκη. Το αργό κυμάνθηκε κατά μέσον όρο τον μήνα που πέρασε στα 60 δολ. το βαρέλι.

Δύο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες ενδέχεται να δικαιολογήσουν την διατήρηση της παραγωγής. Η International Energy Agency, σύμβουλος 26 χωρών με έδρα το Παρίσι, ανέφερε στη μηνιαία της έκθεση ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες υποχώρησαν κατά 40 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο. Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ με τη σειρά του, ανακοίνωσε μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου από ότι αναμενόταν, κατά 4,3 εκατ. βαρέλια.

Ο αλ-Ναΐμι, ο οποίος δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου στο Κάϊρο ότι 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πρέπει να αφαιρεθούν από την παγκόσμια αγορά, χθες είπε ότι επετεύχθη πρόοδος.

«Τα αποθέματα μειώθηκαν από 40 έως 50 εκατ. βαρέλια, και έτσι η αγορά είναι καλύτερη. Θέλουμε να δουλέψουμε σε αυτό λίγο περισσότερο για να βελτιωθεί και άλλο η κατάσταση» ανέφερε ο αλ-Ναΐμι.

Κάποιοι από τους αξιωματούχους του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Αλγερίας, έχουν πει ότι θα στηρίξουν και μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του Οργανισμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, είπε χθες ότι στήριξε τη μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Μία ακόμη μείωση της παραγωγής θα σταθεροποιήσει τις τιμές, δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.

Ο ΟΠΕΚ είχε συσκεφθεί πάλι την ίδια εποχή πέρυσι, και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου για να δει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την εποχιακή μείωση της παγκόσμιας ζήτησης μετά την έλευση του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Ο Οργανισμός αποφάσισε τότε να αναστείλει την απόφασή του και να συναντηθεί πάλι τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα