ΓΣΕΕ, ΣΕΒ: Υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης υπό την εποπτεία τους

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 18:19
UPD:19:26

Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 150 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες απορρόφησαν σταδιακά τις πιέσεις που δημιούργησε η κρίση σε παλαιούς κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρθηκε στη σύσταση του ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα απευθύνεται σε ανέργους άνω των 50 ετών που προέρχονται από φθίνοντες κλάδους ή από περιοχές με υψηλά επίπεδα ανεργίας. Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τριμερή χρηματοδότηση. Επί του προσχεδίου αυτού ο κ. Τσιτουρίδης ζήτησε και τις γνώμες των κοινωνικών εταίρων.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ έθεσαν θέμα ελέγχου του Ταμείου από τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι άλλωστε θα σηκώσουν και το βάρος της χρηματοδότησης. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Γ. Ταβουλάρης έκανε λόγο για ένα οργανισμό κοινωνικής στήριξης των ανέργων, του οποίου την ευθύνη θα πρέπει να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, για να μη δημιουργηθεί ένα ακόμα γραφειοκρατικό και πελατειακό κρατικό όργανο.

Ο υπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπει η Πράσινη Βίβλος της Ε.Ε. Οι αλλαγές αφορούν την προώθηση μεγαλύτερης ευελιξίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης (flexicurity). Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας των κοινωνικών εταίρων, ώστε η όποια συζήτηση να προχωρήσει σε κλίμα συναίνεσης.

Κριτική από ΠΑΣΟΚ

«Ο υπουργός Απασχόλησης επανέφερε σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης το σχέδιο για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το σχέδιο δείχνει ότι το Υπουργείο δεν έχει λάβει ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των κοινωνικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήδη έχουν διατυπωθεί.

Με την κυβερνητική πρόταση προσφέρεται επιπλέον ως δώρο στους εργοδότες, μάλλον Χριστουγεννιάτικο αυτή τη φορά, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατρέπεται έτσι από θεσμός στήριξης των ανέργων των περιοχών σε κρίση σε Μηχανισμός Διευκόλυνσης Εργοδοτών σε κρίση.

Η αναφορά στους πόρους του υπό ίδρυση Ταμείου είναι εντελώς ασαφής και ανεπαρκής.

Το Ταμείο υπάγεται στην πλήρη και ανέλεγκτη δικαιοδοσία του Υπουργού με ελλιπή έλεγχο των κοινωνικών εταίρων», σχολίασε η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα