Αυξημένο κατά 26,7% το χρέος των νοικοκυριών στις τράπεζες

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 18:29

Στα 82,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% του ΑΕΠ της χώρας, έφθασε το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2006. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών καταγράφουν αύξηση κατά 26,7%.

Οι εκταμιεύσεις των στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό (28,3%), με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να φθάσει (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων δανείων) τα 54,2 δισ. ευρώ.

Στην καταναλωτική πίστη το συνολικό υπόλοιπο δανείων και πιστωτικών καρτών έφθασε τα 25,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σε σχέση με πέρυσι αύξηση κατά 23%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών αυξάνει πλέον σταθερά με μονοψήφιο ρυθμό (4,5%), καθώς οι δανειολήπτες στρέφονται στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, τα οποία προσφέρονται με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των πιστωτικών καρτών. Ετσι οι εκταμιεύσεις των καταναλωτικών δανείων εμφανίζουν στο δεκάμηνο αύξηση κατά 28% και των προσωπικών κατά 36,2%.

Στο σύνολο της οικονομίας το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες έφθασε στο τέλος Οκτωβρίου τα 172,519 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει τα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων, καθώς και τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί από τις τράπεζες. Αν αφαιρεθούν αυτά, το συνολικό υπόλοιπο επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώνεται στα 153,58 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το δεκάμηνο πέρυσι, η πιστωτική επέκταση εμφανίζει μικρή επιβράδυνση, καθώς αυξήθηκε κατά 15,7% έναντι αύξησης 18,2% που είχε καταγραφεί στο εννεάμηνο.

Στο σκέλος των καταθέσεων παρατηρείται επίσης ελαφρά επιβράδυνση, καθώς αυξάνονταν στο δεκάμηνο με ρυθμό 9,8% έναντι 12,7% στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Το συνολικό τους υπόλοιπο έφθασε τα 164,8 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα