Προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε τρεις μήνες το γιέν

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας Tankan στην Ιαπωνία
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 08:14

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εβδομαδιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο οδεύει να σημειώσει το γιέν, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη της έρευνας Tankan δεν αποτελεί στοιχεία για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Το γιέν υποχώρησε έναντι και των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων αυτήν την εβδομάδα, καθώς η εφημερίδα «Nihon Keizai» σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στις 19 Δεκεμβρίου, επειδή πρέπει να έχει περισσότερα γι αυτό στοιχεία. Χθεσινή έκθεση έδειξε ότι οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν περισσότερα ξένα ομόλογα από αυτά που πούλησαν, για τρίτη εβδομάδα, επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,87 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:50 μ.μ. στο Τόκυο, από 117,83 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και άγγιξε τα 118,12, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Νοεμβρίου έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 154,96 έναντι του ευρώ, από 154,89 που ήταν χθες, όταν άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 155,58 έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Το ιαπωνικό νόμισμα, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ενδέχεται να υποχωρήσει στα 120 έναντι του δολαρίου και στα 158 έναντι του ευρώ έως τον Ιούνιο του 2007.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Tankan μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών της Ιαπωνίας, αυξήθηκε στις 25 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005, ανακοίνωση σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Ο δείκτης διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των 18 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αριθμός με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των μη βιομηχανικών εταιρειών αυξήθηκε στις 22 μονάδες, τα μέγιστα από το 1991. Οι ιαπωνικές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 12,4% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007, υψηλότερα του 12,2% που προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

H Bank of Japan αύξησε τα επιτόκια στο 0,25% από τα επίπεδα κοντά στο μηδέν τον Ιούλιο, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά σε περίπου έξι χρόνια. Η Federal Reserve των ΗΠΑ διατηρεία τα επιτόκια μεταξύ των τραπεζών στο 5,25% από τον Αύγουστο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το κόστος δανεισμού έξι φορές πέρυσι, φθάνοντας στο 3,50%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα