Japan Tobacco: Συμφωνία για την εξαγορά της Gallaher Plc

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 09:06

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της παρασκευάστριας των τσιγάρων Benson & Hedges στην Ευρώπη, Gallaher Group Plc, έκλεισε η τρίτη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στον κόσμο, Japan Tobacco Inc., μία εμπορική συναλλαγή η οποία ενδέχεται να φθάσει τα 7,5 δισ. λίρες στερλίνες (14,7 δισ. δολ.).

«Είναι βασικό ότι ετοιμάζουμε τη βιομηχανία να καταστεί παγκόσμιος παίκτης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Κοτζι Ομι, ανακοινώνοντας τη συμφωνία. Το υπουργείο, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Japan Tobacco. Η Merrill Lynch & Co. θα χορηγήσει δάνειο περίπου 10 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, ανέφεραν σήμερα δύο άνθρωποι, που γνωρίζουν άμεσα το θέμα.

Η Gallaher, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι έλαβε προσφορά για 1.140 πένες ανά μετοχή θα αυξήσει τις πωλήσεις της Japan Tobacco στη Ρωσία, όπου το κάπνισμα αυξάνεται σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη όπου αυξάνονται οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις του για λόγους υγείας. Το πρώην κρατικό μονοπώλιο χρειάζεται να αναπτυχθεί στο εξωτερικό καθώς η ζήτηση υποχωρεί στην εσωτερική αγορά αποτέλεσμα των υψηλότερων φόρων και της αύξησης των τιμών.

Οι μετοχές της βρετανικής Gallaher, σημείωσαν άνοδο 3 πένες, φθάνοντας στις 1.154 πένες η μία κατά το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι μετοχές της Japan Tobacco σημείωσαν αύξηση 18.000 γιέν, ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στα 597.000 γιέν στο Τόκυο.

Από τις 6 Δεκεμβρίου, όταν η εφημερίδα Financial Times ανακοίνωσε ότι η Japan Tobacco θα αγοράσει την Gallaher, οι μετοχές της ιαπωνικής καπνοβιομηχανίας έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 15%. Πέρυσι η Japan Tobacco ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αγοράσει την Gallaher, μετά την απόρριψη της προσφοράς της ύψους 1,2 δισ. δολ. για την εξαγορά της κρατικής καπνοβιομηχανίας της Τουρκίας.

Χθες η Gallaher είπε ότι ενδέχεται να αποδεχθεί την προσφορά των 7,5 δισ. λιρών, χωρίς να αποκαλύψει τον αγοραστή.

Η Japan Tobacco, στης οποίας τα τσιγάρα περιλαμβάνονται τα σήματα Seven Star, κατέβαλε το 1999 8 δισ. δολ. για τα διεθνή δικαιώματα του Camel, Winston και άλλων σημάτων της RJR Nabisco.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιούλιο τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής της στη Ρωσία, πλέον του 40%, καθώς η ζήτηση στην αγορά της Ιαπωνίας υποχωρεί. Η εταιρεία είπε ότι έχει δυναμικότητα για παραγωγή 70 δισ. τσιγάρων ετησίως, στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα