OTE: Κυβερνητική ψήφος για συμμαχία με ξένο μέτοχο

Αποχώρησαν από τη συζήτηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 09:19

ΣΕ ΕΝΤΟΝΑ συγκρουσιακό κλίμα ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ. Την ένταση πυροδότησε με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση πως προχωρεί στην εκποίηση του ΟΤΕ με μια «τροπολογία της νύχτας».

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε μάλιστα από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και στη συνέχεια ακολούθησαν ΚΚΕ και Συνασπισμός ενώ νωρίτερα συνδικαλιστές του ΟΤΕ άνοιξαν πανό διαμαρτυρίας στο θεωρείο της Βουλής με αποτέλεσμα να προκληθεί πανδαιμόνιο.

Απουσία Σουφλιά

Η Αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου έχει ενταχθεί η τροπολογία για τον ΟΤΕ, έγινε δεκτή με τις ψήφους της πλειοψηφίας (156 ψήφοι υπέρ έναντι 117 κατά) έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία την οποία προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος έχει διατυπώσει τη διαφωνία του σχετικά με το μάνατζμεντ του Οργανισμού.

Η απουσία του κ. Σουφλιά έδωσε μάλιστα λαβή για διάφορες ερμηνείες αν και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε νωρίτερα ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική».

Πανό

Η χθεσινή συνεδρίαση απεδείχθη επεισοδιακή καθώς λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας ομάδα εννέα συνδικαλιστών του ΟΤΕ άνοιξε πανό που ανέγραφε «κάτω τα χέρια από τον ΟΤΕ».

Το γεγονός αντελήφθη ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης ο οποίος έδωσε άμεση εντολή να συλληφθούν και να απομακρυνθούν οι διαμαρτυρόμενοι.

Οι συνδικαλιστές που είχαν εισέλθει στο θεωρείο με προσκλήσεις του ΣΥΝ οδηγήθηκαν στο Φρουραρχείο όπου παρέμειναν πλέον της μίας ώρας. Τελικά αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες έπειτα από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη.

Σκληρή επίθεση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε πάντως δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης τόσο για την ουσία της ρύθμισης στον ΟΤΕ όσο και για την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Σκληρή ήταν η κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου για την τροπολογία σχετικά με τον ΟΤΕ.

Ακόμη χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» την κατάθεση της ρύθμισης σε τροπολογία καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «βιάζεται να παραδώσει τον ΟΤΕ και να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο» πράγμα που αποδεικνύει την ύπαρξη «της κρυφής ατζέντας της ΝΔ».

«Εκποιείτε έναν πλούτο στρατηγικής σημασίας που δεν σας ανήκει, ποιους εξυπηρετεί αυτή η πώληση; Γιατί τέτοια βιασύνη; Ποιανού το σχέδιο υπηρετείτε;» τόνισε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Προειδοποίησε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την «εκποίηση του εθνικού κεφαλαίου καθώς και πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και θίγουν στρατηγικά συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει παρόμοιο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συμπλήρωσε ότι δεν είναι μικρότερης σημασίας «η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος όπου με αυθαίρετο τρόπο μεταφέρεται το Ασφαλιστικό Ταμείο της ΑΤΕ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μετακυλίοντας το κόστος σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

Ο κ. Παπανδρέου και έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας «στάση ευθύνης» την αποχώρηση του κόμματός του από τη Βουλή και δηλώνοντας ότι με αυτήν υποστηρίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας καταλόγισε «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι άλλα έκαναν ως κυβέρνηση και άλλα λένε τώρα.

«Αυτό που καταγγέλλει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική που επιχείρησε να εφαρμόσει το 2000 αλλά απέτυχε» σχολίασε ο κ. Αλογοσκούφης επικαλούμενος την απόφαση της τότε Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου στον ΟΤΕ.

Τόνισε δε για μία ακόμη φορά ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς αποτελεί προγραμματική δέσμευση της ΝΔ. Θα προχωρήσουμε με σεβασμό και στα εθνικά συμφέροντα και στα θέματα της εθνικής ασφάλειας, κανείς δεν μιλάει για πλήρη εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου» διαβεβαίωσε ο κ. Αλογοσκούφης και κατέληξε λέγοντας:

«θα προχωρήσουμε σε στρατηγική συμμαχία με το στρατηγικό εταίρο τον οποίο θα βρούμε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν είναι καθόλου εύκολη».

Το πρώτο ενδιαφέρον

«Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να παραχωρήσει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ σε ιδιώτη επενδυτή, τότε θα προτείνουμε στο βασικό μέτοχό μας την Dubai Investment, αλλά και σε άλλους μετόχους να υποβάλουν πρόταση για τον ΟΤΕ», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της Marfin κ. Ανδ. Βγενόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Dubai Investmentes έχει εξαγοράσει τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς σε Μάλτα, Τυνησία, ενώ είναι βασικός μέτοχος της Emirates Tel..

Ι.Χ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - Μ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα