Κερέ: Χρειαζόμαστε καθαρή εικόνα για το χρέος

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 11:09
UPD:11:49
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Φραγκφούρτη, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα «είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από τώρα».

Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;» που διοργανώνει ο Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Φραγκφούρτη, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πλέον, όπως είπε, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. «Δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 ωστόσο είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από τώρα για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα λάβει «ανεξάρτητα και αυτόνομα τις αποφάσεις της» για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται καθαρή οπτική των μέτρων ώστε να αξιολογήσει πώς θα επιδράσει στη βιωσιμότητα του χρέους. Σημαντική παράμετρος, όπως είπε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα είναι και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Ο κ. Κερέ ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναλάβουν τον ρόλο τους και να συνεχίζουν να εργάζονται για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών στην ελληνική οικονομία.

Απαντώντας στoν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, καθώς μεταξύ άλλων δεν τοποθετείται αναφορικά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ αναμένει για το ελληνικό χρέος αποφάσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν εξαρτώνται από αυτήν, καθώς δεν έχει τη σχετική εξουσιοδότηση. 

Εξάλλου, χαρακτήρισε «πρόβλημα» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «χρειάζεται κι άλλη δουλειά».

Έκανε τέλος λόγο για «μικρή βελτίωση στις καταθέσεις από το 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls» ωστόσο, όπως παρατήρησε, το επίπεδό τους είναι «σαφώς κάτω από το επίπεδο του 2014».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα