Επιδιώκει πολιτικούς ελιγμούς στο αδιέξοδο με Σόιμπλε και ΔΝΤ

Ελιγμός: Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 08:36
UPD:08:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Καμπουράκη 
[email protected]

Στη συγκρότηση εθνικού μετώπου υπέρ της διευθέτησης του χρέους, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στράφηκε αιφνιδιαστικά χθες η κυβέρνηση, ενώ επιμένουν οι πληροφορίες περί δυστοκίας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για συμμετοχή και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για το χρέος, με ενδεχόμενο μάλιστα σύγκλησης του Συμβουλίου των αρχηγών, είπε η Νέα Δημοκρατία.   Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο μίας ακόμη αρνητικής δημοσκόπησης για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του Σκάι, όπου πέραν της πρόθεσης ψήφου εμφανίζει εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έρχεται όμως και λίγες ώρες μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός «μετέφερε τη θέση της Ελλάδας για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» και εκείνοι από την πλευρά τους «συμφώνησαν να εργάζονται εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».  

«Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα» ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν επίκειται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και συμπλήρωναν: «Δεν υπάρχει πρόθεση για τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, σε αυτήν τη φάση».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο 247, ο οποίος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να σηκώσει το τηλέφωνο, να μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα άνοιγε τον δρόμο για να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών». Η συνέντευξη Παπαδημούλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία -εν ολίγοις- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε κινήσεις αποπροσανατολισμού χωρίς νόημα, επειδή δεν έχει πολιτική στο ζήτημα του χρέους. «Εκ του πονηρού» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ΚΚΕ. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής στη διαπραγμάτευση για το χρέος, πέραν των αντιδράσεων, προκαλεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πού πραγματικά βρίσκονται οι διαβουλεύσεις. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τις προσδοκίες με τη φράση του κ. Τσίπρα «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «περιμένουμε μία καλή αλλά όχι μία τέλεια λύση». 

Σύγχυση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ 

 «Αν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από κει και πέρα εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» σημείωσε χθες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Εκβιαζόμαστε από τους συνήθεις ακραίους κύκλους» δήλωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. 

Στο ίδιο κλίμα κινούνται πολλοί βουλευτές που ψήφισαν σκληρά μέτρα χωρίς αντάλλαγμα, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να λέει ότι περιμένει λύση «too good to be true». Χωρίς να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων και επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την κυβερνητική στροφή περί ανάγκης ενιαίας εθνικής γραμμής και στήριξης της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι η λύση που δρομολογείται για το χρέος προφανώς δεν είναι ικανοποιητική και ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τη θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς μετά το Eurogroup της 15ης Μαΐου και ανάλογα με τη στάση τους να έχει λίγες ημέρες να διαμορφώσει τη δική του στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εξ ου και οι αναφορές του σε πιθανή επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  

Ξεκάθαρο «όχι» από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για συμμετοχή και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για το χρέος, με ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Αρχηγών είπε η γαλάζια πλευρά, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους» σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ. Καταλόγισαν, μάλιστα, στον ευρωβουλευτή ότι «προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης». Αντίθετα, υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής για το χρέος τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ξεκαθάρισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. 

Από την πλευρά του το Ποτάμι, αν και άσκησε εξίσου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για το χρέος. «Το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι πώς θα σερβίρει ένα νέο παραμύθι “πουλώντας” στο εσωτερικό ως επιτυχία ό,τι και αν της δώσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «χρειάζεται συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου, επειδή το ζήτημα του χρέους είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση».

«Τα καλέσματα για “εθνική συνεννόηση”, σχετικά με το χρέος, είναι εκ του πονηρού και έχουν απώτερο στόχο να αποσπάσουν την ανοχή του λαού σε μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που είναι το μόνο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους “εταίρους” της» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τη συζήτηση σχετικά με το χρέος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή