Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Κρίσιμες για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες μέχρι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ σημαντικές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο προχωρημένη συμφωνία.
Παράλληλα, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι δεν βοηθούν το γενικότερο κλίμα, μάλλον το επιδεινώνουν, διαρροές της κυβέρνησης περί παραπομπής του όλου θέματος σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εάν δεν βρεθεί λύση στο Εurogroup, ούτε τα δημοσιεύματα περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχτεί τη δόση εάν δεν υπάρξει λύση στο χρέος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή, από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπό την αιγίδα του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος προσπαθεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης, που θα διευκόλυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ένα πρώτο μήνυμα την περασμένη εβδομάδα από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του G7, περί «αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» και «σεβασμού στο ελληνικό έθνος», ενώ ο ρόλος του δεν θα περιοριστεί μόνο σε δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μπορεί δε στην έδρα της Κομισιόν να λένε αορίστως ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι τα «ευρωπαϊκά ζητήματα», ωστόσο είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της εν λόγω συνάντησης. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη συνεδρίαση του Εurogroup δεν οδήγησε σε αποφάσεις εξαιτίας της αρνητικής στάσης του κ. Σόιμπλε, είναι προφανής η σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης.
Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η πολιτικοποίηση του ζητήματος, προφανώς για εσωτερικούς λόγους, δεν είναι χρήσιμη ούτε για την ίδια, ούτε για τη χώρα. Δεν βοηθάει, τονίζουν, να γίνεται επίκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν γνωρίζουν όλοι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα, θα το παραπέμψουν στο Εurogroup. Συνεπώς οι ενέργειες αυτές δεν ασκούν πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς επιδεινώνουν το κλίμα σε μια περίοδο που χρειάζεται νηφαλιότητα.
Σε σχέση με το δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ εάν δεν πάρει συμφωνία για το χρέος, υποστηρίζουν επίσης ότι πρόκειται περί λάθους εάν η διαρροή προέρχεται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επισήμως πάντως το διέψευσε.
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ενώπιον της Ευρωβουλής εξέφρασε την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας στο επόμενο Εurogroup.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου. «Όπως θα ξέρετε, είχαμε σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup (22 Μαΐου), αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, ελπίζω ότι θα το πετύχουμε στην επόμενη», είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντέισελμπλουμ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του.
O κ. Μοσκοβισί συνέστησε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να επικεντρωθεί η συζήτηση στο χρέος. Προηγουμένως είχε αναφερθεί στις καλύτερες του αναμενομένου δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016, ενώ εκτίμησε ότι οι στόχοι σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2018 θα επιτευχθούν.
Ο επίτροπος αναφέρθηκε και στην επιλογή της Κομισιόν να περιμένει την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει στην κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που είχε κινήσει κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015. Το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης της τάξης του 0,7% που σημαίνει ότι δεν έχει πλέον υπερβολικό έλλειμμα, ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπερβολικό έλλειμμα ούτε φέτος.
Νέες βολές κατά ΔΝΤ
Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι αιτία για την επίμονη διαφωνία Βερολίνου-Ταμείου στο πρόγραμμα είναι οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού. «Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Όπως εξήγησε, το Ταμείο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1% τα επόμενα 40 χρόνια, προσθέτοντας με νόημα πως «αυτό μάλλον εξηγεί γιατί όλα τα προγράμματα ήταν μάταια». Σημείωσε δε πως με ρυθμούς ανάπτυξης 1% η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει το χάσμα με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Οι νέες αιχμές Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.