Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 10:18

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση σημείωσε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, καθώς εικάζεται ότι η ισχυροποίηση του ευρώ ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Insee, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ 2.000 εταιρειών, υποχώρησε στο 106 από 108 (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Νοέμβριο. Συνολικά 29 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα διατηρείτο αμετάβλητο στο 107.

H υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταδεικνύει ότι η οικονομία αγωνίζεται να ανακάμψει μετά από τη στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Γαλλίας, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών. Η γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα υστερήσει φέτος της γερμανικής, καθώς οι εταιρείες κερδίζουν περισσότερα από το διεθνές εμπόριο.

Μέχρι στιγμής φέτος οι δαπάνες των καταναλωτών βοήθησαν την οικονομία της Γαλλίας, καθώς η ανεργία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 8,8% και στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε 0,1% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο όταν είχε υποχωρήσει 0,8% σύμφωνα με το Ιnsee στις 11 Δεκεμβρίου.

Το Insee προέβλεψε στις 12 Δεκεμβρίου ότι η οικονομία της Γαλλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το τέταρτο τρίμηνο και με 0,5% τα δύο επόμενα τρίμηνα, χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών και της συνέχισης των καταναλωτικών δαπανών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, θα ωθήσει τον δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα ενός τετάρτου του αιώνα και στο 8,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Insee.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα