BP: Απέτυχε των ελέγχων μετά την έκρηξη στο Τέξας

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση στελέχους της
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 10:40

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κρίθηκε διυλιστήριο της BP Plc, κατά τον έλεγχο ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος ξεκίνησε ένα έτος μετά την έκρηξη, σε εγκατάσταση της εταιρείας στο Τέξας Σίτι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας σε ένορκη κατάθεσή του.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, προσέλαβε εξωτερικό συνεργάτη για να ελέγξει κάποιες από τις λειτουργίες της μονάδας, στο πλαίσιο διακανονισμού με τις ομοσπονδιακές αρχές για την έκρηξη που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2005. Ο συνεχής έλεγχος που άρχισε τον Φεβρουάριο, εντόπισε προβλήματα συμβατικότητας σε κάθε τμήμα που ελέγχθηκε, είπε ο Walt Wundrow, τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου στην προ της δίκης ένορκη κατάθεσή του.

«Υπήρχαν κάποια κενά έναντι των στάνταρντ», κατέθεσε ο Wundrow, σύμφωνα με το αντίγραφο που διέθεσε ο δικηγόρος σε κάποια θύματα της έκρηξης. «Βρέθηκαν ελλείψεις σε αυτά τα συστήματα και σε κάθε τμήμα», ανέφερε στην κατάθεσή του στις 15 Δεκεμβρίου ο μάρτυς, συμπληρώνοντας: «Στα περισσότερα τμήματα βρέθηκαν περισσότερες από μία ελλείψεις».

Οι ενέργειες της εταιρείας από την έκρηξη ενδέχεται να τη βλάψουν καθώς αντιμετωπίζει περισσότερες από 300 δίκες που σχετίζονται με το δυστύχημα, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που έχουν οριστεί για το 2007. H BP, που έχει πει ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο πριν από την έκρηξη και απαξίωσε το ποσόν του 1,6 δισ. δολ. για αποζημιώσεις, έχει ρυθμίσει 1.000 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των 15 θανάτων.

Οι μετοχές της BP έχουν υστερήσει των μετοχών της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της Exxon Mobil κατά περίπου 24% από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 23 Μαρτίου του 2005. Από τότε σημείωσαν άνοδο 2,5% έναντι ανόδου 27% των μετοχών της Exxon Mobil. Χθες οι μετοχές της ΒΡ υποχώρησαν 2,5 πένες, φθάνοντας στις 567 πένες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα