World Bank: Αποχωρεί ο επικεφαλής της James Wolfensohn

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 08:12

ΑΠΟΧΩΡΕΙ από τη θέση του επικεφαλής της World Bank, ο James Wolfensohn, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της World Bank, James Wolfensohn, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 2005.

«Εμεινα 10 χρόνια σε αυτήν τη θέση και νομίζω ήταν αρκετά», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Wolfensohn, 71 ετών, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ABC, «This Week», νωρίτερα σήμερα, συμπληρώνοντας: «Όμως, εάν χρειαστεί θα είμαι εκεί για τους μετόχους. Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια του έτους, θα δώσω τη θέση μου σε κάποιον άλλο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, George W. Bush, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θέλει, την επιστροφή της World Bank στην αρχική της δραστηριότητα με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, παρά με την πρακτική του δανεισμού με μηδενικά επιτόκια.

Η τράπεζα, η μεγαλύτερη χρηματοδότρια τεχνικών έργων αναπτυσσομένων χωρών, διεύρυνε το ενδιαφέρον της, υπό την διοίκηση του Wolfensohn, στην αναζήτηση πιο εξανθρωπισμένου ρόλου. Από το 1995 που ο ίδιος την διοικεί, μείωσε κατά 40% τη χρηματοδότηση των φραγμάτων, των γεφυρών και των έργων αναδιάρθρωσης και μετέθεσε το ενδιαφέρον της σε κοινωνικά προγράμματα, όπως στήριξης των αδυνάτων.

«Το μέγεθος της αλλαγής ήταν σημαντικό», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος (1997-2000) της Wold Bank, Joseph Stiglitz, που βραβεύθηκε με Νόμπελ το 2001, συμπληρώνοντας: «Ο Wolfensohn είδε την ανάπτυξη από ανθρωπιστικής πλευράς. Δεν ήταν απλώς μία τράπεζα. Ηταν μία τράπεζα που μετρούσε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος, επιδιώκει να αναστείλει κάποια από τα σχέδια του Wolfensohn, ύψους 20 δισ. δολ. ετησίως και να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της World Bank, περισσότερο από 10.000, σε 109 κράτη του κόσμου», ανέφερε ο Allan Meltzer, οικονομολόγος του Garnegie Mellon University, συμπληρώνοντας: «Η εποχή του Wolfensohn έληξε. Δεν νομίζω ότι η πολιτική του ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης Bush».

Παραδοσιακά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διορίζει τον πρόεδρο της World Bank, τη στιγμή που ο επικεφαλής του International Monetary Fund (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), ορίζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν σχολίασε αμέσως το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα