Ανοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ στην Ασία

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 07:19
UPD:07:22

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα δύο ημερών έναντι του ευρώ, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, διατηρήθηκε το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι, σημερινή έκθεση θα δείξει ότι οι παραγγελίες των βιομηχανιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό έναντι του Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται 1,4% υψηλότερα, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα και στο 1,3666 έναντι του ευρώ στις 30 Δεκεμβρίου και κινήθηκε ανοδικά χθες, καθώς έκθεση έδειξε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μάλλον προσέθεσε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας τον μήνα που πέρασε, τις υψηλότερες από το 1999, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3481 έναντι του ευρώ στις 12:45' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,3466 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν διαπραγματεύθηκε στα 102,67 γιέν από 102,78 γιέν. Το δολάριο των ΗΠΑ έκλεισε το 2004 κατά 7,1% χαμηλότερα του ευρώ και 4,3% χαμηλότερα του γιέν.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1%, έναντι αύξησης 0,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 62 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση των εν λόγω στοιχείων, σήμερα στις 10 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον.

Χθες, ανακοινώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε στο 58,6 - στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο - έναντι 57,8 που ήταν τον Νοέμβριο.

Το δολάριο ενδέχεται να υποχωρήσει αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ξένοι επενδυτές μάλλον δεν θα προχωρήσουν στην αγορά αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, τη στιγμή που η χώρα εμφανίζει τεράστια ελλείμματα, σε συνδυασμό με την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ιαπωνίας, να λάβουν μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν την διολίσθησή του.

Η απασχόληση, μειώθηκε στο 52,7 έναντι 57,6 που ήταν τον Νοέμβριο, φθάνοντας τον μήνα που πέρασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2003.

Το επόμενο διήμερο, το δολάριο ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,3550 έναντι του ευρώ και στο 1,40 τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα