ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, στα 33,7 δισ. δολ., αναρριχήθηκε πέρυσι το εμπορικό πλεόνασμα της Βαρζιλίας, της μεγαλύτερης παραγωγού ζάχαρης στον κόσμο, σιδηρομεταλλεύματος και καφέ, καθώς αύξησε τις εξαγωγές σε χώρες όπως η Κίνα, η Ολλανδία και άλλες.
Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Luiz Fernando Furlan.
Το πλεόνασμα - ή αλλιώς οι περισσότερες εξαγωγές έναντι των εισαγωγών - αυξήθηκε στα 3,51 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο, έναντι 2,08 δισ. δολ. το Νοέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Luiz Fernando Furlan. Το 2003 το πλεόνασμα ήταν 24,8 δισ. δολάρια.
Η άνοδος του νομίσματος της χώρας, κατά 6,3% έναντι του δολαρίου το περασμένο τρίμηνο και η αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το πλεόνασμα της Βραζιλίας, για πρώτη φορά από το 2001, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της MSConsult.
«Η σημερινή κατάσταση του νομίσματος επηρεάζει το εξωτερικό εμπόριο της Βραζιλίας», συμπλήρωσε ο Furlan, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε στο Σάο Πάολο, συμπληρώνοντας: «Το αδύναμο δολάριο βλάπτει και θα συνεχίσει να βλάπτει την κερδοφορία των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας και κάποιων βιομηχανιών».
Πέρυσι, το εμπορικό πλεόνασμα τροφοδοτήθηκε από την αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 51% των εξαγωγών μεταφορικού υλικού, 41% αύξησης των εξαγωγών χάλυβα σε επίπεδα ρεκόρ. Και οι εξαγωγές σόγιας αυξήθηκαν φθάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εκτιμά, ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά μέσον όρο φέτος σε ποσοστό 12%, φθάνοντας στα 108 δισ. δολ. έναντι 96,5 δισ. δολ. το 2004, σύμφωνα με τον Furlan. Οι εισαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 30%, από τα 62,8 δισ. δολ. πέρυσι, εξ αιτίας της ζήτησης για πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό από τις βιομηχανίες της χώρας, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε κατά 0,7%, φθάνοντας στα 2,6740 ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:56' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.
Το ρεάλ, το οποίο σημείωσε πέρυσι άνοδο 8,9% έναντι του δολαρίου και 0,8% έναντι του ευρώ, ενδέχεται να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών, καθιστώντας τα προϊόντα τους λιγότερο ελκυστικά γις τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, επεσήμανε ο Furlan.