Γαλλία: Στάσιμη η οικονομική ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2005 10:33

ΣΤΑΣΙΜΗ ήταν η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2004, καθώς η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη, στο 0,1%. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών περισσότερο, έναντι τηε προηγούμενης ανακοίνωσης, ενώ μειώθηκαν οι επενδύσεις των εταιρειών.

Η αναθεώρηση της πρόβλεψης της 19ης Νοεμβρίου, αντικατοπτρίζει μείωση 0,2% των καταναλωτικών δαπανών, μεγαλύτερη από την προηγούμενη στο 0,1%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Insee, στο Παρίσι. Η κερδοφορία των γαλλικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο και τα νοικοκυριά προτίμησαν να κάνουν οικονομία αντί να ξοδέψουν, όπως ανέφερε το Insee.

«Είχαμε σημαντική υποχώρηση το τρίτο τρίμηνο, όπως συνέβη και αλλού στην Ευρώπη», ανέφερε ο Olivier Gasnier, οικονομολόγος της Societe Generale SA, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Η αύξηση των τιμών πετρελαίου, επηρέασε αρνητικά τα νοικοκυριά, αφού ξόδευαν περισσότερα για θέρμανση, αλλά και το κόστος λειτουργίας των εταιρειών, που ήταν υψηλότερο, περιορίζοντας έτσι τις επενδύσεις».

Η εσωτερική ζήτηση, η οποία βοήθησε το πρώτο εξάμηνο του έτους την ανάπτυξη, υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ανεργία, στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, επηρέασε τις πωλήσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Club Mediterranee SA, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης τουριστικών θερέτρων της Ευρώπης, αλλά και της Carrefour SA, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Γηραιάς Ηπείρου. Η ανάπτυξη, σε κάποιες μεγάλες αγορές της Γαλλίας, όπως στη Γερμανία και τη Βρετανία, επίσης περιορίστηκε.

Η γαλλική ανάπτυξη μάλλον διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης το έτος που πέρασε για 2,5%, είχε ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου το Insee, το οποίο προέβλεπε ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2004 θα ήταν 2,1%.

Η οικονομία των 12 χωρών που συναλλάσσονται με το ευρώ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο και με τον χαμηλότερο, μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γαλλίας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου και στη Βρετανία, κατά 0,5%, χαμηλότερα από το 0,9% που είχε αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιμές του μπρεντ, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας στα 51,95 δολ. το βαρέλι στις 27 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν, πιέζοντας συγχρόνως τα εταιρικά κέρδη. Από τότε, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα