Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σε κλίμα οξύτητας και με επίκεντρο το ύψος των μέτρων και των αντίμετρων άρχισε χθες στη Βουλή η επείγουσα συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα θετικά αντίμετρα θα φτάσουν σωρευτικά τα 7,6 δισ. ευρώ έναντι 4,9 δισ. αρνητικών μέτρων, ενώ η Ν.Δ. μίλησε για «βαρύτατο» 4ο μνημόνιο που περικόπτει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο.
Τα πρώτα πυρά της τετραήμερης μάχης που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους δανειστές διασταύρωσαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές. Η κυβέρνηση επιστράτευσε σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης οι οποίοι επικέντρωσαν στον θετικό χαρακτήρα των αντίμετρων, στη συμφωνία για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. «Μετά τις 22 Μαΐου»
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021 που έχει ενσωματωθεί στη συμφωνία, το σωρευτικό ύψος των θετικών μέτρων θα φτάσει τα 7,6 δισ. ευρώ έναντι 4,9 δισ. αρνητικών αντίμετρων. «Πανελευσινιακός - Μπαρτσελόνα: 7-5» τόνισε χαριτολογώντας και αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα απαιτηθεί πλεόνασμα 5,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε, πάντως, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και δυσάρεστα μέτρα που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, ενώ επίσης επανέλαβε ότι η συμφωνία για το χρέος δεν θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου αλλά αργότερα.
«Κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία με συμβιβασμούς που ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους, στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και στις επενδύσεις» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναγνώρισε τις περικοπές που θα υποστούν οι συνταξιούχοι αλλά αντέτεινε ότι τα 2/3 από αυτούς δεν θα έχουν επιβαρύνσεις. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αντέκρουσε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί ψήφισης 4ου μνημονίου, διερωτώμενος αν θα συνεχίσει η Ν.Δ. να μιλά για μνημόνιο όταν θα βγει η χώρα στις αγορές. Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εν τη ρύμη του λόγου του μίλησε για μνημονιακές δεσμεύσεις.
«Βολές» από τη Ν.Δ. για επικοινωνιακή εξαπάτηση
Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τα αντίμετρα επικοινωνιακή απάτη που συνιστά «τον φερετζέ του πολύ σκληρού πακέτου μέτρων». Επισήμανε δε ότι στο άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ρητώς ότι τα αντίμετρα προϋποθέτουν την ψήφιση και πλήρη υλοποίηση των μέτρων, τη μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την αξιολόγηση των θεσμών και του ΔΝΤ. Κατήγγειλε δε ότι η συμφωνία αποτελεί 4ο μνημόνιο, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.
«Η συμφωνία περικλείει δημοσιονομικούς στόχους πέραν της λήξης του 3ου μνημονίου και περιλαμβάνει μέτρα για μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου που δεν υπήρχαν σε αυτό» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Κατήγγειλε μάλιστα ότι η συμφωνία «εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους, αγρότες και καταστρέφει τη μεσαία τάξη». Επισήμανε, μάλιστα, ότι το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.681 ευρώ.
Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται η συζήτηση που άρχισε χθες στη Βουλή, με την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους θεσμούς.
«Όχι» από τα κόμματα Την πρόθεσή τους να καταψη φίσουν το πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής που κατήγγειλαν φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και επιχείρηση αποπροσανατολισμού μέσω των αντίμετρων. Το Ποτάμι, πάντως, προανήγγειλε μέσω του βουλευτή Γιώργου Μαυρωτά ότι θα ψηφίσει «ακομπλεξάριστα» τα θετικά σημεία του πολυνομο- σχεδίου που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Σήμερα το πρωί οι αρμόδιοι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Πώς απαντά η κυβέρνηση για το κόστος
Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν χθες να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το κόστος των μέτρων που ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο. Όπως ανέφεραν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αφορούν σε 1% για το 2018 και 1% για το 2019, με αντίστοιχου ύψους αντίμετρα και τόνιζαν ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν προβλέψεις και επ’ ουδενί στόχους.
Με αυτό το τελευταίο να μένει να αποδειχτεί καθώς δεν έχει προηγούμενο στις αντίστοιχες συμφωνίες με τους δανειστές, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τα μέτρα του 2019 αγγίζουν τα 2,1 δισ. ευρώ και τα μέτρα του 2020 αγγίζουν το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον στο ίδιο ύψος υπολογίζονται και τα αντίμετρα. Ειδικά σημείωναν πως στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ποσό ύψους 132 εκατ. ευρώ που προκύπτει, από την αύξηση της έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιρειών. «Αυτά δεν είναι περικοπές, όπως λέει η αντι- πολίτευση» έλεγαν χαρακτηριστικά και τόνιζαν ότι οι δαπάνες στον προϋπολογισμό για την Υγεία είναι συγκεκριμένες και δεν μεταβάλλονται.
Επίσης υποστήριζαν ότι «δεν μπορεί να υπολογίζονται ως περικοπές η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών και η αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών». «Η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση είναι 1% από τα μέτρα και 1% από τα αντίμετρα, με μία μικρή απόκλιση στις περικοπές των συντάξεων, όπου θα αγγίξει το 1,02%, καθώς υπολογίζεται η περικοπή επί του μικτού» σημείωναν χαρακτηριστικά.