Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ενδέχεται να υποχωρήσει, αφού στα πρακτικά της Federal Reserve των ΗΠΑ, που συνεδρίασε στις 14 Δεκεμβρίου, προτείνεται η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Advantest Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Τα πρακτικά της Fed, σηματοδοτούν μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η συγκυρία είναι κακή για τις αγορές», ανέφερε ο Tatsuro Yuzawa, ο οποίος διαχειρίζεται 1,9 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με το τμήμα επενδύσεων της Credit Suisse Trust & Banking Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν για να δικαιολογήσουν τις υψηλότερες τιμές των μετοχών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 99,09 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη ημέρα στις 12:40' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, έχανε 0,6%, φθάνοντας στις 11.449,52 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 1,6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες, μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδηγούσαν τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία χαμηλότερα, μετά την υποχώρηση των συμβολαίων του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη κινούντο ανοδικά.

Οι μετοχές της ιαπωνικής Advantest, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των memory chip, υποχώρησαν κατά 1,4%, φθάνοντας στις 8.610 γιέν η μία. Η εταιρεία πραγματοποιεί περισσότερο από τα 2/3 των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της NEC Electronics Corp., η οποία παράγει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχαναν ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στις 4.820 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα