Υποβάθμιση τεχνολογίας

Η Ευρώπη παρέμεινε σε ανοδική τροχιά
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ μετοχές απέτυχαν να διατηρήσουν την ευφορία του 2004 για δεύτερη συνεχή ημέρα εν μέσω ανησυχιών για τις προσδοκίες των εταιρικών κερδοφοριών και την οικονομία αλλά η Ευρώπη διατηρήθηκε στα υψηλότερα των 2 1/2 ετών.

Οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας παρέσυραν στο κόκκινο τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης ομίλων παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου όπως η Amazon.com και η εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Dell Inc.

H μετοχή της Amazon.com υποχώρησε κατά 4% μετά την αξιολόγηση της από τον επενδυτικό οίκο Smith Barney στη βαθμολογική κατάταξη «sell» από «hold» ενώ η μετοχή της Dell έχασε ποσοστό 1,79%.

Σε οικονομικό επίπεδο η ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών το Νοέμβριο λόγω της υψηλής ζήτησης για νέα εμπορικά αεροσκάφη δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά.

Η αρνητική στάση της αγοράς προβλημάτισε τους αναλυτές καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πάντοτε μεγάλες εισροές την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Ομως οι περισσότεροι επενδυτές εισήλθαν στο νέο έτος με κέρδη που απεκόμισαν στο τέλος του 2004 και τώρα επιθυμούν την κατοχύρωσή τους. Οι πωλήσεις ήταν χαρακτηριστικές σε τομείς που πρωτοστάτησαν στο ράλι του τέταρτου τριμήνου όπως ο κλάδος της τεχνολογίας και των εμπορευμάτων.

Επιπλέον το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό ενόψει της ανακοίνωσης εταιρικών κερδοφοριών την επόμενη εβδομάδα.

Περίπου δύο ντουζίνες εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's '500 πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα αναφορές για τα τριμηνιαία κέρδη τους την ερχόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ομίλων Apple Computer Inc. και Intel Corp.- τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών υπολογιστών στον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 98,65 μονάδες, ποσοστό 0,92%, φθάνοντας στις 10.630,78 μονάδες. Με απώλειες 44,29 μονάδων, ποσοστό 2,06%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.107,86 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κυμάνθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 ετών λόγω της αισιόδοξης οικονομικής προοπτικής.

Παρά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία και την αναθεώρηση προς τα κάτω του γαλλικού ΑΕΠ, οι επενδυτές δεν έχασαν το ενδιαφέρον τους και φαίνεται ότι τα κακά νέα είχαν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε 0,2% υψηλότερα στις 1.049,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα από τις 13 Ιουνίου με άνοδο 0,25% στις 11.517,75 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα