Ιαπωνία: Aνοδικά κινούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών

Μετά την αύξηση του μεριδίου τους σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 07:14

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των τριών μεγαλυτέρων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας, με πρώτη τη Honda Motor Co., μετά την άνοδο των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, βοηθώντας τα ασιατικά προϊόντα να αυξήσουν σε επίπεδα ρεκόρ το μερίδιό τους, στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Honda, η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ σε ποσοστό της τάξης του 35% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Autodata Corp. χθες στη δημοσιότητα. Οι πωλήσεις της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αυξήθηκαν 23% και της Nissan Motor Co. σε ποσοστό 38%, μετά το λανσάρισμα των νέων τους μοντέλων, του Acura RL της Honda, του Scion της Toyota και του Titan της Nissan.

Οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηανίες, απέσπασαν μερίδιο ρεκόρ, 34,6%, της αγοράς αυτοκινήτων των ΗΠΑ το 2004. Η Honda κέρδισε μερίδιο για ενδέκατη χρονιά και οι πωλήσεις της Toyota, για ένατη, περιορίζοντας το μερίδιο της General Motors Corp., της Ford Motor Co. και του τμήματος Chrysler της DaimlerChrysler. Tα νέα τους μοντέλα, σε συνδυασμό με τα άτοκα δάνεια στους καταναλωτές, αύξησαν τις συνολικές ετήσιες πωλήσεις στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2000.

«Περιμένουμε, ότι, τόσο η Honda, όσο και οι άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους στις ΗΠΑ το 2005 και το 2006», ανέφερε ο Koji Endo, αναλυτής της Credit Suisse First Boston, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι πωλήσεις τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο κόσμος στις ΗΠΑ αγοράζει αυτοκίνητα με λιγότερη κατανάλωση καυσίμων, έναντι των ανταγωνιστικών τους».

Οι μετοχές της Honda κέρδιζαν 1,5% και ήταν 0,6% υψηλότερα, φθάνοντας στις 5.330 γιέν η μία στη 1:44' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές της Nissan σημείωναν άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 1.120 γιέν η μία. Αντιθέτως, απώλειες 0,2% σημείωναν οι μετοχές της Toyota, φθάνοντας στις 4.190 γιέν, ενώ νωρίτερα σημείωναν άνοδο 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα