Ν. Κορέα: Στα χαμηλότερα τετραετίας η εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 07:42

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Ν. Κορέα, αυξάνοντας τις πιθανότητες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Ο δείκτης, υποχώρησε στο 85,1 από 86,6 που ήταν τον Νοέμβριο, σημειώνοντας υποχώρηση για έβδομη φορά σε οκτώ μήνες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Σεούλ. Ο δείκτης, κάτω από το 100, καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι, υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, δήλωσε στις 7 Ιανουαρίου, ότι ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη με ρυθμό 5%, είναι απίθανο να επιτευχθεί φέτος, εκτός και εάν αυξηθούν οι δαπάνες των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με τις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, ενώ μείωση σημείωσαν οι χονδρικές και οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

«Η μείωση των εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι, ότι η εσωτερική οικονομία θα συνεχίσει να υποχωρεί το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Kim Bum Joong, ο οποίος διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολ. σε ξένα κεφάλαια, με την Seoul Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας: «Η Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να μειώσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού το πρώτο εξάμηνο, καθώς φαίνεται δύσκολο να το κάνει αυτόν τον μήνα».

Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση, μετά τη σημερινή έκθεση. Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, ήταν 0,1% υψηλότερα, φθάνοντας στις 872,10 μονάδες, στις 11:14' π.μ., ώρα Σεούλ, μετά την υποχώρηση που σημείωνε νωρίτερα, σε ποσοστό 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα