Aνοδος του δολαρίου για δεύτερη εβδομάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 07:26

ΑΝΟΔΟ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα έναντι του ευρώ, ενδέχεται να σημειώσει το δολάριο, καθώς οι εκθέσεις στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη, θα ωθήσει την Federal Reserve, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Περίπου το 40% των 91 διαπραγματευτών, στρατηγικών αναλυτών και των επενδυτών, που ρωτήθηκαν από το Τόκυο έως τη Ν. Υόρκη, στις 7 Ιανουαρίου, εισηγήθηκαν την αγορά του δολαρίου έναντι του ευρώ, περίπου τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη από την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Η ζήτηση για δολάρια αυξήθηκε, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow στις 7 Ιανουαρίου, ότι τα μέλη της κυβέρνησης Bush, θέλουν να στηρίξουν την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος».

«Θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού», ανέφερε ο Nicholas Pifer, επικεφαλής της American Express Asset Management Group, συμπληρώνοντας: «Οσο περισσότερο αυξάνει η Fed τα επιτόκια, τόσο πιο ακριβά θα κοστίζουν οι αγορές έναντι του δολαρίου».

Την τελευταία φορά, που το αμερικανικό νόμισμα, σημείωνε άνοδο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες έναντι του ευρώ, ήταν τον Αύγουστο.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3071 έναντι του ευρώ στις 10:45' π.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,3053 δολ. στις 7 Ιανουαρίου, κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο 3,8%, σημειώνοντας για δεύτερη φορά τη μεγαλύτερη ισχυροποίηση έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, τον Ιανουάριο του 1999. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 104,76 γιέν, σημειώνοντας άνοδο 2,1%, την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμφωνα με τον Pifer, το αμερικανικό νόμισμα, ενδέχεται να αναρριχηθεί στο 1,27 έναντι του ευρώ τους αμέσως επόμενους μήνες, ο οποίος επεσήμανε, ότι η άνοδος ενδέχεται να περιοριστεί, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο θα περιορίσει τη ζήτηση για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Εναντι του ευρώ, το δολάριο ενδέχεται να περιορίσει τις απώλειες των τριών ετών μέσα στο 2005, έδειξε άλλη έρευνα του Bloomberg News. Στα τέλη του 2004, διαπραγματεύθηκε στο 1,34 έναντι του ευρώ.

Ωστόσο, ο Pifer, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των επενδυτών, που πιστεύουν, ότι το δολάριο, θα πρέπει να υποχωρήσει αργότερα μέσα στο έτος, προκειμένου να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά, ότι το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 1,40 έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα