Κίνα: Στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα εισαγωγές-εξαγωγές

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 07:34

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 33%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Κίνας, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση, στα υψηλότερα, παρά ποτέ επίπεδα, του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, αγόρασαν περισσότερα προϊόντα που παρήχθησαν στην Κίνα, όπως ρούχα, κινητά τηλέφωνα και κομπιούτερ.

Οι φορτώσεις, άγγιξαν τα 63,8 δισ. δολ. και το εμπορικό κενό ανήλθε σε 11,1 δισ. δολ. μετά τις εισαγωγές προϊόντων αξίας 52,7 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στο Web site του, στο Πεκίνο. Οι εισαγωγές, που αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 25%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ήταν επίσης οι υψηλότερες παρά ποτέ.

«Η διεθνής ανάπτυξη είναι έντονη, η ασιατική επίσης και η κινεζική εντονότερη», ανέφερε ο Tim Condon, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών των ασιατικών αγορών της ING Groep NV, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Ολοι αυτοί οι παράγοντες μετράνε ακόμη περισσότερο στα οικονομικά στοιχεία».

Η αύξηση των εξαγωγών, βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας στο κόσμο, καθώς η κυβέρνηση περιορίζει τον δανεισμό και αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να συγκρατήσει τις επενδύσεις των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, των χαλυβουργιών, και των βιομηχανιών τσιμέντου. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Bo Xilai, είχε πει στις 25 Δεκεμβρίου, ότι, οι εξαγωγές ενδέχεται να αποτελέσουν το 30% του ΑΕΠ το 2004.

Σήμερα, η Κίνα, αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος εμπορική χώρα στον κόσμο, ενώ η Σαγκάη πέρυσι, ξεπέρασε το Ρόττερνταμ, ως το υπ' αριθμόν ένα λιμάνι, από πλευράς διακίνησης εμπορευμάτων, αφού διαχειρίστηκε 382 εκατ. μετρικούς τόνους εμπορευμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ming Pao Daily, στο Χονγκ Κονγκ στις 5 Ιανουαρίου.

Για το σύνολο του 2004 οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 35%, φθάνοντας στα 593,4 δισ. δολ. και οι εισαγωγές κατά 36%, φθάνοντας στα 561,4 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα