Σημαντικές απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ στην Ασία

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 07:50

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σημείωσε το δολάριο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, στην Ασία, μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, ότι η χώρα δεν πρόκειται να στηρίξει το νόμισμά της.

«Οι ισοτιμίες, είναι οι καλύτερες δυνάμεις της αγοράς που απέμειναν», είπε ο Snow, μιλώντας στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τρεις μέρες μετά από τη δήλωσή του, ότι οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας, θέλουν την ισχυροποίηση του δολαρίου, το οποίο σημείωσε απώλειες για τρίτη χρονιά το 2004. Το σχόλιό του την εβδομάδα που πέρασε, ώθησε το δολάριο ανοδικά και στα υψηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα, δύο εβδομάδων, έναντι του ευρώ.

«Οποιος περίμενε από τις ΗΠΑ τη συγκράτηση του νομίσματός της, απογοητεύτηκε μετά τη δήλωση του Snow», ανέφερε ο Junya Tanase, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της JPMorgan Chase & Co., στο Τόκυο, συμπληρώντας: «Το αποτέλεσμα, ήταν η πώληση του αμερικανικού νομίσματος».

Εναντι του ευρώ το δολάριο υποχώρησε στο 1,3130 στη 1:38' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 1,3073 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν διαμορφώθηκε στα 103,98 από 104,34 γιέν. Η JPMorgan προβλέπει, ότι, το δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,38 έναντι του ευρώ και στα 94 έναντι του γιέν, μέχρι τον Ιούνιο.

Πέρυσι το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε, επειδή εικάζετο, ότι η κυβέρνηση Bush, προτιμά ένα αδύναμο νόμισμα, προκειμένου να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Την εβδομάδα που πέρασε, το δολάριο σημείωσε άνοδο 3,8% έναντι του ευρώ και 2,1% έναντι του γιέν. Η άνοδός του έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη, από τη στιγμή που το νόμισμα κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1999, ενώ είχε σημείωσει άνοδο 4%, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαρτίου του 2001.

Στις άλλες διαπραγματεύσεις, το δολάριο υποχώρησε στο 1,1768 έναντι του ελβετικού φράγκου, από 1,1826 φράγκα. Η βρετανική λίρα αυξήθηκε στο 1,8805 δολ., από 1,8753 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα