Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι των λοιπών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γιέν και του ουόν, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεων των εταιρειών, που πραγματοποιούνται σε δολάρια.

«Τα ασιατικά νομίσματα και ειδικότερα το γιέν, θα πρέπει να ανατιμηθούν περισσότερο φέτος και αυτό θα βαρύνει τα Χρηματιστήρια», ανέφερε ο Takashi Kamiya, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την T&D Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 99,53 μονάδες, στις 11:58' π.μ., ώρα Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωνε επίσης απώλειες 0,2%, φθάνοντας στις 11.520,85 μονάδες και στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε 0,3%, φθάνοντας στις 881,68 μονάδες.

Οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών με ημιαγωγούς, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., σημείωναν κέρδη, μετά την άνοδο των πωλήσεων της Intel Corp. το τέταρτο τρίμηνο σε επίπεδα ρεκόρ και την ανακοίνωση, ότι, σχεδιάζει να αυξήσει τις κεφαλουχικές της δαπάνες σε ποσοστό της τάξης του 40% φέτος.

Πτωτικά κινούντο οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, με μόνη εξαίρεση τον δείκτη Kuala Lumpur Composite, στη Μαλαισία.

Χθες, ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing, σε σχόλιό του ανέφερε, ότι, οι ασιατικές χώρες πρέπει να επιτρέψουν την άνοδο των νομισμάτων τους, βοηθώντας έτσι στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Canon, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο με ψηφιακές κάμερες, σημείωναν απώλειες 1,6%, φθάνοντας στις 5.450 γιέν η μία. Η διοίκησή της ανακοίνωσε, πως η αλλαγή της ισοτιμίας δολαρίου-γιέν, κατά ένα γιέν, επηρεάζει τις πωλήσεις του ομίλου κατά 6.1 δισ. γιέν (59 εκατ. δολ.) και τα λειτουργικά κέρδη, κατά 2,5 δισ. γιέν.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Toyota, υποχωρούσαν κατά 0,7%, φθάνοντας στις 4.170 γιέν η μία. Τα ετήσια λειτουργικά κέρδη της, μειώθηκαν κατά περίπου 20 δισ. γιέν (193 εκατ. δολ.) για κάθε ένα γιέν που αντιμήθηκε το νόμισμα έναντι του δολλαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse First Boston Japan Inc.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 103,30 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 15 Δεκεμβρίου του 2004. Το δολάριου προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 103,42 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα