Πρώτη απογοήτευση

Κακή αρχή στα εταιρικά κέρδη
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:21

Η ΕΝΑΡΞΗ της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών επεφύλασσε την πρώτη απογοήτευση για τους Αμερικανούς επενδυτές -με τα κέρδη της Alcoa να διαμορφώνονται κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών και με την Αdvanced Micro Devices να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πωλήσεις-, με τη δυσαρέσκειά τους να παρασύρει προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 64,81 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 10.556,22 μονάδες. Με απώλειες 17,42 μονάδων, ποσοστό 0,83%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.079,62 μονάδες.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή της Hewlett-Packard είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του Dow Jones αλλά και του δείκτη S&P 500, αφότου η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγησή της για την H-P.

Την ίδια στιγμή, η προειδοποίηση της AMD έστρεψε το ενδιαφέρον στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας και κυρίως προς την Intel, η οποία επρόκειτο να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Αρνητικό ήταν -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές προβληματισμένους όσον αφορά τις προοπτικές των εταιρικών κερδών, την ώρα που οι αγορές κατευθύνονται προς την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου.

Η νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τομέα λιανικής αποτελούν το «τρίπτυχο» που πίεσε τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 στις 1.074,4 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας, αφότου οι πωλήσεις της SAP -του μεγαλύτερου κατασκευαστή επιχειρηματικού λογισμικού- απογοήτευσαν την αγορά, που είχε συνηθίσει οι πωλήσεις της εταιρείας να υπερβαίνουν τις προβλέψεις.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το δείκτη DAX της Φραγκφούρτης να χάνει το 1,2% της αξίας του και ο FTSE του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,5%.

Μοναδική εξαίρεση στις αρνητικές τάσεις το Τόκιο, με τις μετοχικές αξίες στο ιαπωνικό χρηματιστήριο να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου και με το δείκτη Nikkei να κλείνει στις 11.539,99 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,9%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα