Intel: Πωλήσεις ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, αλλά χαμηλά κέρδη

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 07:15

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip για κομπιούτερ στον κόσμο, Intel Corp., υπερβαίνοντας τα 9 δισ. δολ. για πρώτη φορά, καθώς η ζήτηση την περίοδο των εορτών για φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αύξησε τις παραγγελίες.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 2,12 δισ. δολ. ή 33 σεντς ανά μετοχή, έναντι 2,17 δισ. δολ. ή 33 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, καθώς η Intel περιόρισε την παραγωγή στις μονάδες της προκειμένου να απαλλαγεί από τα υψηλά αποθέματα. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 9,8%, φθάνοντας στα 9,6 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Intel.

Το τρέχον τρίμηνο, τα έσοδα της εταιρείας, που εδρεύει στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενδέχεται να διαμορφωθούν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς μείωσε τα αποθέματά της σε ποσοστό της τάξης του 18%, μετά την υπερεκτίμηση της ζήτησης τη χρονιά που πέρασε. Οι πωλήσεις των chip για τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους επεξεργαστές των κομπιούτερ που χειρίζονται τα δίκτυα, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομικών της Intel, Andy Bryant, σε συνέντευξή του. Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 2,8%.

«Είχαμε την πολυπόθητη από όλους μείωση των αποθεμάτων», ανέφερε ο Tim Allen, ο οποίος διαχειρίζεται 5,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Hauser & Violich, στο Σηάτλ. Η εταιρεία, έχει στην κυριότητά της, δύο εκατ. μετοχές της Intel.

Οι μετοχές της Ιntel σημείωναν άνοδο 64 σεντς, φθάνοντας στα 23,18 δολ. η μία, στη διευρυμένη, μετά τη συνεδρίαση, διαπραγμάτευση και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Υποχωρούσαν 34 σεντς, φθάνοντας στα 22,54 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη κατά τη διαπραγμάτευση στο Nasdaq, ενώ το τέταρτο τρίμηνο, κέρδισαν συνολικά ποσοστό της τάξης του 17%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Intel, Paul Otellini, φαίνεται ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τις δαπάνες τους σε κομπιούτερ και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα