Market beat: Η ευρωζώνη διατηρεί τις ελπίδες για αναζωογόνηση και η Αθήνα για άνοδο

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 09:30
UPD:09:33
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το ευρώ σημείωσε άνοδο στα υψηλά 6 μηνών έναντι του δολαρίου σήμερα, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφάνισαν κέρδη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηρίων των Η.Π.Α. άγγιξαν γρήγορα ρεκόρ υψηλού από την ανακούφιση που προκάλεσε ή άνετη νίκη του  Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να προχωρήσουν, με κερδοφόρα δυναμική και τα στοιχήματα για το άνοιγμα είναι υπέρ του + 0,9% στο γαλλικό CAC, ενώ αυξημένος κατά 0,8% βλέπουν τον γερμανικό DAX και 0,4% υψηλότερα τον δείκτη FTSE της Βρετανίας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το κοινό νόμισμα εγκατέλειψε τα κέρδη αργότερα, με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να επικαλούνται αβεβαιότητες σχετικά με το αν ο Macron, μπορεί να πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές τον Ιούνιο.

"Αναμένουμε ότι η εστίαση θα μετατοπιστεί στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της ικανότητας του Macron να εφαρμόσει το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα διευκολύνουν τις γαλλικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν". Ανέφερε η BlackRock σε μια σημείωση.

Παρόλα αυτά, η ανακούφιση της νίκης του κεντρώου ήταν φανερή.

Όσοι ρευστοποιούν στις πτωτικές συνεδριάσεις ας το σκεφτούν περισσότερο, αν και οι προτάσεις για αλλαγή θέσεων, ειδικά εφόσον τα τραπεζικά blue chip περάσουν οριακά την τιμή της ΑΜΚ και σταματήσει η χασούρα, θα πέφτουν βροχή.

Με τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω Πρωτομαγιάς, οι θεσμικοί και οι τολμηροί εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές έδωσαν εβδομαδιαία ώθηση στις τιμές των μετοχών του ταμπλό, ισοδύναμη με εκείνη της τελευταίας του Απρίλη. Ο ΓΔ συνέχισε ανοδικά, αφήνοντας πίσω του ακόμα ένα ανοδικό χάσμα αφού με διακύμανση 5,33% εμφάνισε άνοδο +5,87%. Ο 25άρης ενισχύθηκε +5,89% με απόσταση μεταξύ κατώτερης και ανώτερης τιμής εβδομάδας 5,20%, ενώ ο FTSEM που σε ετήσια βάση προηγείται σε επίδοση με +21,56% κέρδισε μόνο +1,25%. Ήταν εβδομάδα που η απληστία των επενδυτών εκδηλώθηκε με την επιθετική αγορά μετοχών του αδύναμου κρίκου του ΧΑ επί πολλά τρίμηνα, αφού τα τραπεζικά blue chip είχαν μέση συμμετοχή στο συνολικό τζίρο πάνω από 62,7% και μόνο στην τελευταία σύνοδο ήταν κάτω από το 60%.

Το κίνητρο των αγοραστών ήταν βασισμένο στην εντύπωση που γέννησαν οι πρόσφατες εξελίξεις, πως θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και θα γίνει πραγματικότητα, το δικαίωμα της συμμετοχής ελληνικών χρεογράφων στο QE της ΕΚΤ.

Μετά τις ανοδικές συνόδους της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουμε μάλλον άμεσα διόρθωση και ειδοποιούν για αυτή, προσφέροντας επίπεδα τιμών που δεν θα προκαλέσουν ανάσχεση της μεσοπρόθεσμης τάσης. Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: 

«Στη σημερινή συνεδρίαση εκτιμήθηκε η απόφαση του EWG που προϊδεάζει για την έγκριση της αξιολόγησης στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο αναφορά στο χρέος. Ο Τραπεζικός Δείκτης, όπως αναμέναμε, 'ανέκρουσε πρύμνα' ενώπιον της 'διακεκαυμένης ζώνης' που εκτείνεται από τις 1013 μέχρι και τις 1094 μονάδες, καταφεύγοντας άρον - άρον στην πρώτη στήριξη των 980 μονάδων. Μία διόρθωση, ακόμα και της τάξης του 33% του πρόσφατου ανοδικού, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ανοδικό momentum».

«Μπορεί η τάση να είναι επιθετική, παρόλα αυτά ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει, βραχυπρόθεσμα, να θέλει μια ανάσα» παρατηρούσαν από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Fed πρώτη ξεκίνησε κύκλους ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και μετά από αρκετά χρόνια μετριότατων ρυθμών ανάπτυξης, κατάφερε να μειώσει την ανεργία και να δημιουργήσει ικανοποιητικές εγγραφές πληθωριστικών φαινομένων. Τώρα, πέρασε σε φάση ανόδου των επιτοκίων της, ενώ έχει εδώ και χρόνια σταματήσει τα QE (κύκλους ποσοτικής χαλάρωσης). Η βασική αιτία της σύσφιξης είναι η ανάγκη να δημιουργηθεί «χώρος» για την χρήση αυτών των ειδικών μέτρων, αν και όταν εμφανιστεί μια επόμενη ύφεση.

Στην Ευρώπη του κοινού νομίσματος η ανάγκη να συναποφασίζουν πολλοί και διαφορετικοί πολιτικά αρμόδιοι για τη γραμμή μιας ανεξάρτητης αρχής όπως η ΕΚΤ, επέβαλλε μια καθυστέρηση στην λήψη ανάλογης ισχύος μέτρων και για αυτό οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παρέμειναν υποτονικοί. Το QE της ΕΚΤ βρίσκεται σε ισχύ και η μόνη χώρα που δεν έχει δεχθεί ακόμα την ευεργετική του επίδραση, στις αποδόσεις των ομολόγων της, είναι η Ελλάδα. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν κοντά τη μέρα που και για τα ελληνικά χρεόγραφα θα εκδηλωθεί προγραμματισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αυτό υπογραμμίζει η έντονης κλίσης κατηφόρα των αποδόσεων, που επηρεάζει άμεσα τις κεφαλαιοποιήσεις επιχειρήσεων με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. Πολλοί βλέποντας μισή «μεγάλη εικόνα», περιμένουν ως επίπεδο αντίστασης τις 760 μονάδες, ήτοι άμεση διόρθωση. Η αγορά θα σταματήσει για λίγο γύρω από τις 800 μονάδες και θα το σκεφτεί πολλές φορές, συσσωρεύοντας, μεταξύ των 830 ως 850 μονάδων. Αυτά τα επίπεδα μας δίδει η μελέτη της στατιστικής προϊστορίας των αποδόσεων των ομολόγων, οι ισολογισμοί των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά επίσης, οι τελευταίες αλλαγές συντελεστών βαρύτητας για ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Από την Τρίτη 9 Μαΐου η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 17,5 λεπτών ανά μετοχή, ενώ την ίδια ημέρα στους μετόχους του ΟΠΑΠ θα πιστωθεί το μέρισμα των 60 λεπτών (μείον τους σχετικούς φόρους). Την Τετάρτη 10 Μαΐου η Αεροπορία Αιγαίου θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση στα γραφεία της εταιρείας, ενώ την επόμενη ημέρα ακολουθεί η τακτική γενική συνέλευση των Πλαστικών Θράκης. Στις 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα το πρωί η Coca Cola ανακοινώνει τις τάσεις στον τζίρο του α’ τριμήνου, ακολουθούν τα πλήρη αποτελέσματα του ΟΤΕ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης και το απόγευμα οι δημοσιεύσεις κλείνουν με τα Τσιμέντα Τιτάν. Την ερχόμενη Πέμπτη αποκόπτεται από την Πανγαία το μέρισμα χρήσης (20 λεπτά).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι επενδυτές επιμένουν αγοραστικά σχεδόν παγκόσμια… ανησυχώντας

Οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν την Παρασκευή σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν θετικά το αποτέλεσμα πριν από σημαντικές για τη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές χώρες εκλογές. Οι δύο δείκτες, μαζί με τον βιομηχανικό Dow Jones, αυξήθηκαν απότομα όταν πλησίαζε  το κλείσιμο μετά από αιώρηση, σχεδόν επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της συνόδου, γύρω από το κλείσιμο της Πέμπτης. Οι μετοχές της Apple έκλεισαν με ρεκόρ υψηλών, βοηθώντας στην ανύψωση του Dow και του Nasdaq.

Οι Dow, S&P και Nasdaq παρουσίασαν επίσης ελαφρά εβδομαδιαία κέρδη, αν και διαπραγματεύθηκαν σε στενό εύρος για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Την δυναμική αυτή δικαιολογούν τα υψηλά επίπεδα των τιμών των μετοχών και το τέλος της περιόδου ανακοίνωσης κερδών, που αναγκάζει τους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους σε μακροοικονομικά ζητήματα. Η Wall Street στις 5/5, έδειξε αρχικά να αδιαφορεί ή να ερμηνεύει διαφορετικά την ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας που ήταν καλύτερη από τις προσδοκίες των αγοραίων. Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 211.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,4%. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 185.000 και το ποσοστό ανεργίας να φτάσει το 4,5%.

Νευρικότητα για κάθε τύπο επενδυτή

Ο JJ Kinahan, της TD Ameritrade δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι φαίνεται πως  ότι δεν έχουν καμία ανησυχία ή επιφύλαξη όπως φαίνεται στον VΙΧ, αλλά διαπιστώνεται  ανησυχία σε εκείνους που δεν πουλάνε τις θέσεις τους και εξακολουθούν να αγοράζουν τα πάντα σε αυτά τα επίπεδα». Ο Dr Ed Yardeni σημείωνε στο mail προς τους συνδρομητές της εταιρίας του: Σε πρόσφατες συναντήσεις με αρκετούς από τους πελάτες μας, ρωτήθηκα συχνά αν οι άλλοι μας συνδρομητές είναι υπέρ της συνέχισης της ανόδου της αγοράς ή πέρασαν στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων. Παρατήρησα ότι όλοι είναι νευρικοί σχετικά με το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αποτιμήσεων, αλλά έχουν τοποθετήσει όλα τα προς επένδυση κεφάλαιά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ακόμα πιο νευρικοί για το ενδεχόμενο της ρευστοποίησης θέσεων για άντληση μετρητών και τη μη παρουσία τους στη συνέχιση της ανοδικής δυναμικής, εάν η διακυβέρνηση Trump καταφέρει να μειώσει τους φόρους και να επαναφέρει στις ΗΠΑ τα κέρδη των εισηγμένων που απλώθηκαν στον πλανήτη με την παγκοσμιοποίηση.

Τα μετοχικά ETFs στη διάρκεια του Μαρτίου, εκχώρησαν συνολικά 38 δις δολάρια σε μετοχές, γεγονός που συνεπαγόταν παρόμοια καθαρή εισροή στα ETFs από επενδυτές. Από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, 199 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χρεωθεί σε αυτά και 295 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες. Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές φάνηκε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο χρηματιστήριο μετά τη συντριβή τους το 2008 και στις αρχές του 2009. Αλλά ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές και ξαφνικά ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν γυρίσει αργά - αργά στις μετοχές μετά την Ημέρα των Εκλογών. Προσθέστε σε ένα αγοραστικό πανικό των ETFs και τις αγορές από μεμονωμένους επενδυτές σε αγορά με συνεπή πολιτική των εταιρειών για αγορά των δικών τους μετοχών και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ καλό». Ήταν η ερμηνεία για την εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς από τον Dr Ed που σπάνια διαψεύδεται στις εκτιμήσεις του.

Το παζλ για την Wall Street

Η πολιτική αναταραχή είναι ψηλά, αλλά ο δείκτης φόβου της Wall Street είναι πολύ χαμηλά. Ο VIX μετρά τις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το αν οι χρηματιστηριακές αγορές θα κινηθούν απότομα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ενώ οι κίνδυνοι από το πεδίο της πολιτικής έχουν αυξηθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ και παγκόσμια, ο εφησυχασμός μεταξύ των επενδυτών σπάνια ήταν τόσο διαδεδομένος. Υπάρχει η τάση, που άρχισε λίγο μετά τη νίκη του Προέδρου Trump τον Νοέμβριο, και κορυφώθηκε τη Δευτέρα, όταν ο δείκτης VIX, γνωστός ευρέως ως μέτρο φόβου της Wall Street, έπεσε κάτω από το 10 για πρώτη φορά σε περισσότερα από 10 χρόνια. Εκεί είχε βρεθεί αρκετούς μήνες πριν από την οικονομική κρίση. Στα σημερινά επίπεδα, ο VIX αντικατοπτρίζει την αίσθηση που διακατέχει τους επενδυτές ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί, αδιαφορώντας για την πιθανότητα ανατροπών στην Ευρώπη και χωρίς ανησυχία για το γεγονός ότι ενδέχεται ο κ. Trump να μην ανταποκριθεί στην φιλόδοξη οικονομική του ατζέντα.

Ο μετρητής VIX κινείται γενικά προς την αντίθετη της χρηματιστηριακής αγοράς κατεύθυνση. Έτσι, με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν χτυπήσει ψηλά, έχει νόημα το ότι κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα ασυνήθιστα χαμηλά.

Αλλά αυτό που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι γιατί οι επενδυτές ήταν τόσο πρόθυμοι να αγνοήσουν τόσες πολλές εντάσεις και αρνητικές καταστάσεις που παλαιότερα θα έστελναν σε πτώση διαρκείας τις μετοχές.

Ένα φαινόμενο με σημασία

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να διανύει μια μακρά χρονικά οικονομική ανάπτυξη, επειδή βιώνει κυκλικές περιόδους ύφεσης, οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες μιας ολικής οικονομικής ύφεσης στο άμεσο μέλλον. Μια κυλιόμενη ύφεση είναι ύφεση που πλήττει έναν κλάδο, ενώ η συνολική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι σημερινές κυλιόμενες υφέσεις εμφανίστηκαν: Στη Βιομηχανία ενέργειας. Η πετρελαϊκή βιομηχανία γκρεμίστηκε από τα μέσα του 2014 έως τις αρχές του 2016. Έπεσε σε σοβαρή ύφεση που συνέπεσε με την πτώση κατά 76% στην τιμή του πετρελαίου. Προς έκπληξη όλων, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες παρέμειναν εξαιρετικά ανθεκτικές, επειδή οι οικονομίες τους είναι περισσότερο διαφοροποιημένες τώρα από ό, τι στα μέσα της δεκαετίας του '80. Το πιο εντυπωσιακό ήταν το πόσο γρήγορα η βιομηχανία πετρελαίου αναδιάρθρωσε τις λειτουργίες και αναστήλωσε τη χρηματοδότησή της για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την κερδοφορία.

Στο Λιανικό εμπόριο. Μία τρέχουσα κυλιόμενη ύφεση πλήττει τον τομέα λιανικής πώλησης τούβλων και κονιάματος. Μεταξύ των γενικών καταστημάτων εμπορευμάτων, τα καταστήματα με αυστηρή κατεύθυνση στα προϊόντα που διαθέτουν έχουν χάσει τις πωλήσεις τους από τα κλαμπ με εκπτώσεις και τα υπερκαταστήματα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν χάσει μερίδιο αγοράς από διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής, οι οποίοι έχουν διπλασιάσει το μερίδιό τους από τις συνολικές πωλήσεις σε κατάστημα και στο διαδίκτυο. Αφού από το 15,0% κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2006 έφθασαν στο 29,5% κατά τη διάρκεια του φετινού Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο των πολυκαταστημάτων υποχώρησε από 20,0% σε 12,4%. Τα εμπορικά καταστήματα ανέβηκαν σε ένα ρεκόρ ύψους 3,2 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο του 2016 και από τότε μέχρι το Μάρτιο μειώθηκαν κατά 90.000. Η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά για μια κυλιόμενη ύφεση.

Στην πρώτη εβδομάδα Μαΐου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2399,29 μονάδες, είχε επίδοση +0,63% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +7,17%. Ο Dow με μεταβολή +0,32%, έκλεισε στις 21.006,94 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +6,30%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,33% με επίδοση στο 2017 +4,69%, αντίθετα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,24%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +2,94%. Ο δε Nasdaq, κερδίζοντας +0,88%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +13,33%. Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -3,24%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +6,63%. Επίσης το πετρέλαιο υποχώρησε -5,53%. Στο 2017 χάνει -13,77%.

Ο Nikkei με μεταβολή +1,30%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +1,73%. Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,30% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +2,16% στο 2017. Ο DAX κέρδισε +2,24%, με απόδοση στο 2017 +10,76%, αλλά και ο CAC με μεταβολή +3,13%, απόκτησε απόδοση +11,72% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +3,92% και στο 2017 απέδωσε +19,07%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εκτινάχθηκε +4,24% και στο 2017 κερδίζει +11,69%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,47%, και στο 2017 κερδίζει +9,10%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,46%, με επίδοση στο 2017 +8,42%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,62%, και επίδοση για το 2017 +10,60%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,20%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +12,14%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -0,56% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +11,25%. Πτώση -1,64% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -0,02%.

ΧΑ

Υποσχέσεις και ανησυχίες στο ξεκίνημα του Μαΐου

Οι εγχώριοι αναλυτές την προηγούμενη περίοδο επέλεξαν να κρατήσουν «μικρό καλάθι» στις προσδοκίες και χρησιμοποίησαν εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που η αγορά τα έκανε να φαίνονται ανεπαρκή. Διότι όλοι θεωρούσαν τις 710 με 730 μονάδες ως σκληρές οροφές για τον ΓΔ αλλά εκείνος οδηγημένος από την επενδυτική απληστία αυτή τη βδομάδα πλησίασε τις 757 μονάδες και έκλεισε στις 754. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε τα 50 δις ευρώ και τώρα οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν  ως πλησιέστερη αντίσταση τις 760 μονάδες προσδοκώντας διόρθωση στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ξεκίνησε με εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών εκτίναξη των όγκων συναλλαγών και του τζίρου στα 158,351 εκατ. ευρώ που έφεραν τον ΓΔ στις 733,93 μονάδες με άνοδο +3,06%. Ο 25άρης έκλεισε στις 1958,43 από 1904,97 μονάδες με μεταβολή +2,81%. Πτώση είχαν μόνο οι ΟΠΑΠ και ΕΕΕ και οι αντίστοιχοι κλάδοι ενώ μεγάλη άνοδο εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +8,23%, Κοινής Ωφέλειας  +4,61%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,61%, ο FTSEΜ +3,14%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +2,64% και Εμπορίου +2,35% από -0,15%. Την Τετάρτη συνεχίστηκε η άνοδος με πυλώνα τα κέρδη των Τραπεζών, ενώ παραπάτησαν οι ξένες αγορές. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,00% στις 748,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2001,43 μεταβολή +2,20%. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 140,629 από 240,072 εκατ. τεμάχια την Τρίτη. Κέρδη εμφάνισαν οι δείκτες των εταιριών Εμπορίου +5,00%, Τραπεζών +4,24%, Κοινής Ωφέλειας +4,23%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,85% και Τηλεπικοινωνιών +2,65%. Με απώλειες εμφανίστηκε ο δείκτης των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά -1,49%. Την Πέμπτη 4/5 μειώθηκε ο αριθμός των ανοδικών μετοχών και στο ταμπλό αποτυπώθηκε η διάθεση για φρένο σε μια άνοδο που ήταν δυναμική συνέχιση αυτή που εμφανίστηκε στο φινάλε του Απριλίου. Με κέρδη ικανά να επηρεάσουν την τιμή των βασικών δεικτών εμφανίστηκαν οι δείκτες των εταιριών Πρώτων Υλών +2,56%, Τηλεπικοινωνιών +2,48%, Κατασκευές Υλικά +2,20%, Εμπορίου +2,05%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,59%, Ακίνητης Περιουσίας +1,48% και με απώλειες υπολογίσιμων διαστάσεων των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -1,91%, Τραπεζών -1,72%, και Πετρελαίου Αερίου -1,09%. Την Παρασκευή παρά το καθοδικό ξεκίνημα υπήρξε απορρόφηση της προσφοράς για τις τραπεζικές μετοχές και ανατροπή του μουδιάσματος των διαχειριστών εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων στην Ευρώπη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,68% και έφθασε στις 753,99 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2017,24 με μεταβολή +0,74%. Ο τζίρος έπεσε στα 86,686 εκατ. ευρώ ωστόσο ο μέσο τζίρος στη βδομάδα ξεπέρασε τα 121 εκατ. ευρώ ημερησίως «στερεοποιώντας» τα επίπεδα που κατέκτησε ο ΓΔ αλλά και ανησυχώντας αρκετούς από τους ενεργούς επενδυτές που θεωρούν ότι τράβηξε γρήγορα η αγορά τις τιμές ψηλότερα.

Το μέγιστο εβδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών για τους δείκτες που αναφέρονται στο σχόλιο και όπως είναι λογικό, αυτό ίσχυσε και σε μεγάλο αριθμό blue chip. Έτσι η εικόνα των επιμέρους μετοχών περιλαμβάνει λίγα με απώλειες ήτοι την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με -6,12% στη βδομάδα αλλά +6,15% στο δεύτερο τρίμηνο και 26,61% στο έτος, την ΜΟΗ με -1,67% στη βδομάδα αλλά -4,31% στο δεύτερο τρίμηνο και 16,87% στο έτος, και την ΟΠΑΠ -0,22% στη βδομάδα αλλά +3,89% στο δεύτερο τρίμηνο και 8,10% στο έτος που είναι το μόνο από τα καθοδικά blue chip με απόδοση κάτω από αυτή του 25άρη. Στον αντίποδα είναι πάνω από το 50% αυτά, που κέρδισαν περισσότερο από τους βασικούς δείκτες και αλφαβητικά είναι: ΑΛΦΑ +11,79% στη βδομάδα και +29,76% στο δεύτερο τρίμηνο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,69% στη βδομάδα και +25,20% στο δεύτερο τρίμηνο, ΓΡΙΒ +11,83% στη βδομάδα και +16,46% στο δεύτερο τρίμηνο, ΔΕΗ +9,76% στη βδομάδα και +26,62% στο δεύτερο τρίμηνο, ΕΤΕ +9,09% στη βδομάδα και +29,46% στο δεύτερο τρίμηνο, ΕΥΡΩΒ +12,47% στη βδομάδα και +44,35% στο δεύτερο τρίμηνο, ΕΧΑΕ +6,58% στη βδομάδα και +12,12% στο δεύτερο τρίμηνο, ΜΠΕΛΑ +9,73% στη βδομάδα και +7,58% στο δεύτερο τρίμηνο, ΜΤΥΙΛ +7,09% στη βδομάδα και +4,23% στο δεύτερο τρίμηνο, ΟΤΕ +7,05% στη βδομάδα και +8,64% στο δεύτερο τρίμηνο, ΠΕΙΡ +15,38% στη βδομάδα και +32,35% στο δεύτερο τρίμηνο, και ΦΦΓΚΡΠ +11,05% στη βδομάδα και +20,89% στο δεύτερο τρίμηνο.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

«Τις 2018 μονάδες έφτασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την ανοδική διάτρηση του προηγούμενου ανοδικού στόχου των 1944 μονάδων, που είχαμε θέσει την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 2020 με 2025 μονάδων η "overbought" κατάσταση στην οποία έχουν έρθει αρκετοί ταλαντωτές, τόσο σε επίπεδο δείκτη όσο και σε επιμέρους τίτλους, με ισχυρή συμμετοχή σχεδόν, επιβάλουν ένα "pullback" προς ανάκτηση δυνάμεων. Και εδώ, εκτός κάποιου απρόοπτου μακροοικονομικού νέου, ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται μετά τις 2075 μονάδες, στο επίπεδο αναγέννησης του Χρηματιστηρίου πέριξ των 2215 μονάδων».

Σταθεροί οι traders στις επιφυλάξεις τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη, και ελάττωση της έκθεσης των traders σε αυτά. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2017,24 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +5,89%. Υπερδιπλασιάστηκε ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου από 186, στα 485. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν μειώθηκε κατά -38,5%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχύθηκαν +15,67%, ενώ οι ανοικτές θέσεις έπεσαν στις 6843 συνολικά από 8144. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 2710 ΣΜΕ τη μέρα από 2024 και χωρίς μεγάλη διάθεση για έκθεση, η εβδομάδα της έφερε 6843 ανοικτές θέσεις. Ενώ της σειράς Ιουνίου ανέβηκαν σε 556 από 498 συμβόλαια. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Μαΐου, ορίστηκε στις 2008,25 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 9,00 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η ανοδική τμήση της περιοχής αντίστασης των 730 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, έδωσαν την ώθηση στο Γενικό Δείκτη για μια διερευνητική κίνηση προς το όριο 'γρήγορης' αντίδρασης των 760 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα, η έντονα ανοδική γωνία κλίσης, σχεδόν 80 μοίρες, των τελευταίων συνεδριάσεων απαιτεί μια γρήγορη "εξαέρωση" τόσο των αγοραστικών δυνάμεων, όσο και των υπεραγορασμένων τεχνικών ταλαντωτών ορμής. Βάση αυτού του σεναρίου θα θεωρούσαμε ως "υγιή" μια κίνηση κατοχύρωσης που αντιστοιχούν σε επιστροφή Γενικού Δείκτη προς τις 720 με 710 μονάδες περίπου.

Ένα άλλο φαινόμενο που το τελευταίο καιρό δρα στατιστικώς ανασταλτικά, στο απόθεμα ανοδικών "καυσίμων" είναι η είσοδος τριών Τραπεζών μέσα στην πεντάδα βαρύτητας του Γενικού Δείκτη (ΕΕΕ με 11,13% - ΑΛΦΑ με 10,72% - ΕΤΕ με 6,27% - ΜΟΗ με 5,61% - ΕΥΡΩΒ με 5,42%), καθώς λόγω της υψηλής μεταβλητότητάς τους εύκολα "υποτροπιάζουν" και "κόβουν τα φτερά" μιας περαιτέρω ανόδου.

Πάντως παρά τις όποιες βραχυχρόνιες επιστροφές του Γενικού Δείκτη, η μεσοπρόθεσμη τάση, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, μπορεί να φέρει σταδιακά τον Δείκτη προς το "οροπέδιο" των 857 μονάδων.

Τα προ "Brexit" επίπεδα άγγιξε ο Τραπεζικός Δείκτης, μπαίνοντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη ζώνη των 1020 με 1035 μονάδων, αφήνοντας στη συνέχεια μια "καθοδική σκιά κόπωσης" μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του +36%. Πιθανή επίσκεψη προς το πρώην προπύργιο αντίστασης των 912 μονάδων, θα εγείρει την προσοχή αρκετών ενεργών 'swing' επενδυτών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η προκαταρκτική συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, διατήρησε το θετικό κλίμα στην εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Φέρνοντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, για πρώτη φορά, πάνω από το ορόσημο της επιβολής των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων. Εκτός από την υπέρβαση των 50 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ήταν μια πλούσια εβδομάδα από στατιστικής άποψης, καθώς τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν έχουν αραιή, έως σπάνια, συχνότητα εμφάνισης: Από το Μάρτιο του 2016 είχε να "δει" 9 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Ελληνική Αγορά, ενώ τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το Μάιο του 2016.

Ο Γενικός Δείκτης "μετράει" πέντε ανοδικές εβδομάδες, στις τελευταίες έξι, ενώ επιμέρους παρατηρήθηκαν πολύ αξιόλογες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που ξεπέρασαν το 50%, ακόμα και σε "χαρτιά" της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κλάδος αναφοράς της ανόδου ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνδέεται αφενός με την πορεία των Ελληνικών spreads, αφετέρου με την εν δυνάμει αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και της επιστροφής της Οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στον Τραπεζικό κλάδο, το ράλι των τιμών ήταν περισσότερο φορτισμένο με προσδοκία κάλυψης του χαμένου εδάφους, καθώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έχει ήδη στοιχήσει ένα τρίμηνο στο οποίο οι Τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση των καθυστερούμενων δανείων και μείωση των καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο της δημοσίευσης των ισολογισμών του 2016 άφησε θετική επίγευση, σε ότι αφορά την ανθεκτικότητα των Ελληνικών εισηγμένων και την συνολική τους επίδοση στην τελική γραμμή, δίνοντας έτσι στους επενδυτές λόγους να διατηρήσουν, ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους ενόψει μιας πιο ομαλής πορείας της Οικονομίας στο υπόλοιπο της φετινής χρήσης.

Εκτός από την πλειοψηφική εικόνα στο πλήθος των εταιριών που εμφάνισαν κέρδη και την θετική τελική γραμμή, οι εισηγμένες θα μοιράσουν 300 εκατ. ευρώ περισσότερα μερίσματα (900 εκατ. ευρώ), μειώνοντας και τον συνολικό δανεισμό τους κατά 2 δισ. ευρώ, ή 5,7%.

Η κόπωση στην περιοχή των 750 μονάδων ήρθε μάλλον αναμενόμενα, μετά την συνεχή καταγραφή υψηλών έτους. Η τεχνική εικόνα έχει, πλέον, στοιχεία τοπικής υπερβολής, η οποία φαίνεται και σε επίπεδο εβδομαδιαίων κλεισιμάτων.

Η ένταση της ανόδου ήταν τέτοια που ο Γενικός Δείκτης εξήλθε και από μεσοπρόθεσμο κανάλι ανόδου, σχεδόν με κάθετα κλεισίματα, αφήνοντας ένα όχι και τόσο αμελητέο ανοδικό "χάσμα" στην περιοχή των 712 -718 μονάδων, δείγμα της δυναμικής της Αγοράς.

Ωστόσο εκτός από τις υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές και ο MACD έχει μπει για τα καλά στην ζώνη της υπερβολής. ‘Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν για μια άμεση διόρθωση, που θα αποφορτίσει την ισχυρά ανοδική εικόνα της Αγοράς, αυξάνοντας, ενδεχομένως και την μεταβλητότητα σε επιμέρους τίτλους. Το σενάριο αυτό διεκδικεί τον πρώτο ρόλο την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανό πέρας την περιοχή μεταξύ 715 – 710 μονάδες.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι στις συνεδριάσεις αδυναμίας που παρατηρήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, το στοιχείο του τζίρου απουσίαζε, δείγμα του σχετικά εύκολου ελέγχου της τάσης της Αγοράς από τους αγοραστές.

Ως εκ τούτου μια διόρθωση με τζίρο που θα έχει φθίνουσα πορεία και μειωμένο όγκο, θα πρέπει να θεωρηθεί σήμα τοπικής αντιστροφής.

Με τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών συνεχίζεται η ροή των γεγονότων, καθώς το Σαββατοκύριακο οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Yπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τάσσεται ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον ιστότοπο Mediapart. «Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Οι θεσμοί εργάζονται με στόχο μια συνολική πολιτική απόφαση για την Ελλάδα στο Εurogroup της 22ας Μαΐου πάνω σε όλα τα ζητήματα, δηλαδή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, απόφαση για εκταμίευση της δόσης και εξεύρεση κοινού τόπου στη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  Παράλληλα, στο 2% θα αναθεωρήσει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 αντί για 2,7%, ενώ το ΔΝΤ απαιτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά να δεσμευθεί ότι δεν θα αμφισβητήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον δρ. Μάρκους Σέντερ θα λάβει χώρα στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Μετά την συνάντηση, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου, δεν θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις

«Οι θεσμοί προβλέπουν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 17,5% το 2021, όμως, εμείς σκοπεύουμε να τους διαψεύσουμε μειώνοντας την ανεργία το 2021 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 13,5%»δηλώνει στην Αυγή της Κυριακής ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Όπως επισημαίνει, η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος είναι η βασική αρχή για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την έλευση της ανάπτυξης.

Κρυφό χαράτσι για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποκαλύπτει το τελικό κείμενο του μνημονίου στο οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Ένα από τα δεκάδες προαπαιτούμενα (prior actions) που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει τη β’ αξιολόγηση ορίζει ότι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών: αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη στην Passauer Neue Presse δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα και ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, με μικρά βήματα, καρπούς. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία, ως γνωστόν, είναι αντίθετο το Βερολίνο, ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι: «Η ΕΚΤ είναι αρμόδια και για τις 19 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, στις οποίες δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές. Αν όλες οι οικονομίες ήταν τόσο ισχυρές όσο η γερμανική τότε σίγουρα το βασικό επιτόκιο θα ήταν διαφορετικό.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Γρ. Σαράντης, με τον Γρηγόριο Σαράντη να αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Η σύνθεση του δ.σ.:

  • Πρόεδρος: Γρηγόριος Σαράντης του Πανταζή, (εκτελεστικό μέλος)
  • Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Κυριάκος Σαράντης του Πανταζή, (εκτελεστικό μέλος)
  • Εκτελεστικά μέλη: Κωνσταντίνος Ροζακέας του Πέτρου, Κωνσταντίνος Σταματίου του Φωκίωνος
  • Μη εκτελεστικά μέλη: Αικατερίνη Σαράντη του Πανταζή, Αντώνιος Αγιοστρατίτης του Μιλτιάδη,
  • Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη: Ευσταθίου Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Χρήστος Οικονόμου του Ιωάννη.

Την περικοπή του μετοχικού κεφαλαίου κατά 525.040 ευρώ, μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής κατά 0,04 ευρώ,ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της AS Company Α.Ε.

Πλέον, η αξία της μετοχής της εταιρείας θα ανέρχεται σε 0,61 ευρώ -από 0,65 ευρώ προηγουμένως- και το ποσό των 0,04 ευρώ θα επιστραφεί στους μετόχους.  

Τις διαδικασίες για την κήρυξη της Άλφα Γκρίσιν Α.Ε. σε κατάσταση πτώχευσης ενέκρινε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Παράλληλα, οι μέτοχοι άναψαν το πράσινο φως στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους, Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, και στη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου. 

Πέριξ των 170 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα διαφυγόντα έσοδα της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται στο 3,2% επί της συνολικής ενέργειας του ηπειρωτικού δικτύου.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και τη νησιωτική Ελλάδα, το σύνολο των ρευματοκλοπών εκτιμάται, σε ετήσια βάση, στα 1.525.292 MWh.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, βέβαια, το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος είναι αρκετά μεγαλύτερο και επιβαρύνει κυρίως την Επιχείρηση.

Στις απώλειες της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται μεγάλο μέρος των διαφυγόντων εσόδων τόσο του ΕΤΜΕΑΡ (32 εκατ. ευρώ) όσο και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (21 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν προτείνει να δοθεί στη Μεγάλη Βρετανία πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι ενός αντιτίμου, γράφει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στην έκθεση, έκτασης 35 σελίδων, για το πιθανό κόστος που θα έχει το Brexit στη Γερμανία, αναφέρεται ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. μπορεί να έχει «σοβαρές οικονομικές και σχετιζόμενες με τη σταθερότητα συνέπειες, ιδιαίτερα στην πραγματική οικονομία».

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχωρούν τα γαλλικά spreads, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λε Πεν, εν όψει της προεδρικής αναμέτρησης την Κυριακή. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, ο ανεξάρτητος υποψήφιος συγκεντρώνει το 62% των ψήφων, ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου περιορίζεται στο 38%.

«Οι εκλογές δεν αποτελούν πλέον ζήτημα και οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους σε νέα θέματα» σχολιάζει ο αναλυτής της DZ Bank, Ντάνιελ Λένζ.

Παρά το Brexit, η περιουσία που έχουν συσσωρεύσει τα 1.000 πιο πλούσια πρόσωπα και οικογένειες που είναι εγκατεστημένα στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε κατά 14% στη διάρκεια του 2016, για να φθάσει τα 658 δισ. στερλίνες (777 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο (Rich List) των Sunday Times. Συγκριτικά, το μέσο εισόδημα αυξήθηκε στη Μ. Βρετανία μόλις κατά 5% σε μια περίοδο περίπου 10 ετών, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, ιδιωτικό οργανισμό ο οποίος ειδικεύεται στους δημόσιους λογαριασμούς.

Σχεδόν 211.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο στην αμερικανική οικονομία, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις θετικές τάσεις στις αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων κατά 190.000. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,4% από 4,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών. Ο μέσος μισθός παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 26,19 δολάρια/ώρα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 0,3% έναντι του Μαρτίου του 2017 και κατά 2,5% έναντι του Απριλίου του 2016.

Κατά 12% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Intesa Sanpaolo στο α’ τρίμηνο του 2017, παρά την πτώση των εσόδων από τον κλάδο των δανείων και των ασφαλειών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της ιταλικής τράπεζας ανήλθε σε 901 εκατ. ευρώ έναντι 806 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα συνολικά έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 1% στα 4,21 δισ. δολάρια.

Μικρή βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της International Consolidated Airlines Group SA (IGA), κατά το α’ τρίμηνο του 2017, χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων. Συγκεκριμένα, σε προσαρμοσμένο επίπεδο, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 170 εκατ. ευρώ έναντι 155 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Το πράσινο φως στην εξαγορά από την China National Chemical Corp. (ChemChina) άναψαν οι μέτοχοι της Syngenta AG, προλειαίνοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του deal, ύψους 43 δισ. δολαρίων. Η έγκριση δόθηκε από το 80,7% των μετόχων της Syngenta -άνω δηλαδή, του απαιτούμενου ορίου του 67%. Σύμφωνα με την ChemChina, η καταβολή του α’ μέρους του τιμήματος είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα