Apple: Στα 295 εκατ. δολ. εκτινάχθηκαν τα κέρδη το α’ τρίμηνο

Αποτέλεσμα των πολύ υψηλών πωλήσεων των iPod music player
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 07:29
UPD:07:30

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τέσσερις φορές, αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της Apple Computer Inc., καθώς οι πωλήσεις του ψηφιακού music player, iPod και των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών iMac, εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα κατά την περίοδο των εορτών. Οι μετοχές της εταιρείας έφθασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους.

Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στα 295 εκατ. δολ. ή 70 σεντς ανά μετοχή, τη χρονική περίοδο που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου, από 63 εκατ. δολ. ή 17 σεντς, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 74%, φθάνοντας τα 3,49 δισ. δολάρια. Η Apple, εμφάνισε υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, κέρδη, κατά 42 σεντς.

Οι φορτώσεις των iPod, αυξήθηκαν περισσότερο από επτά φορές το τελευταίο τρίμηνο, φθάνοντας τα 4,58 εκατ., σε ένα σύνολο μεγαλύτερο των 10 εκατομμυρίων. Καθώς ο κόσμος απέκτησε ξαφνικά το πλεονέκτημα αγοράς των εν λόγω music player, αγόρασε και άλλα προϊόντα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του υπολογιστή iMac, ανέφερε ο Piper Jaffray αναλυτής της Gene Munster. Ο επικεφαλής της Apple, Steve Jobs, προέβλεπε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας, το τρέχον τρίμηνο, θα υπερέβαιναν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

«Εμεινα άφωνος», ανέφερε ο Jim Grossman, ο οποίος διαχειρίζεται 62 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Apple, με την Thrivent Financial, στο Ουϊσκόνσιν, συμπληρώνοντας: «Ο καθένας, ήλπιζε ότι τα αποτελέσματα θα υπερέβαιναν τις εκτιμήσεις, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς περίμενε τόσο σημαντικές παραγγελίες».

Ο Jobs, 49 ετών, προσπαθεί να παγιοποιήσει την επιτυχία του iPod, με την δημιουργία μιας πιο φθηνής έκδοσης του music player, τουλάχιστον φθηνότερης των Macintosh. Ο ίδιος, άνοιξε 24 καταστήματα λιανικής πώλησης τη χρήση του 2005, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αριθμεί σήμερα 125 καταστήματα.

Οι μετοχές της Apple, σημείωναν άνοδο 14%, φθάνοντας στα 74,90 δολ. η μία, στη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους. Νωρίτερα, έκλεισαν κατά 90 σεντς υψηλότερα, φθάνοντας στα 65,46 δολ. η μία, στο Nasdaq Stock Market, στη Ν. Υόρκη. Εκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα, τον Μάρτιο του 2000, φθάνοντας τα 72,09 δολ. η μία και πέρυσι σημείωσαν υπερτριπλάσια άνοδο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's 500.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα