Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Nissan Motor Co. και της Canon Inc., μετά την υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων έναντι του γιέν, απειλώντας να περιορίσει την αξία των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ.

«Η υποχώρηση του δολαρίου, οπωσδήποτε φοβίζει τους επενδυτές», ανέφερε ο Taiji Yoshida, ο οποίος διαχειρίζεται 7,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είναι λίγο ανησυχητικό για τις εταιρείες που κάνουν πολλές δουλειές στις ΗΠΑ κι αυτό επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές τους».

Ο Nikkei 225, υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 11.372,42 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix έχανε 0,6%, στη 1:26' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, των δύο μεγαλυτέρων εξαγωγικών κλάδων της Ιαπωνίας, αποτέλεσαν το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές της Asustek Computer Inc. της Ταϊβάν και της ιαπωνικής Nidec Corp. σημείωναν κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Apple Computer Inc., της κατασκευάστριας των iPod, ότι τα έσοδά της το τρέχον τρίμηνο, θα υπερβούν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Στις Φιλιππίνες, ο δείκτης σημείωνε άνοδο 2,5%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Ο Rafael Buenaventura, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, είπε, ότι εκείνοι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική, θα διατηρήσουν κατά πάσα πιθανότατα σταθερά τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών, κατά τη σημερινή τους μηνιαία συνεδρίαση.

Οι λοιποί δείκτες κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 99,60 μονάδες.

Το δολάριο υποχώρησε στα 102,14 γιεν στη Ν. Υόρκη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Δεκεμβρίου, μετά την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow και του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)Otmar Issing αυτήν την εβδομάδα, ότι, οι ασιατικές χώρες, θα πρέπει να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους. Προσφάτως το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 102,57 έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα