Citi: Στο γήπεδο των δανειστών η μπάλα

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 18:48
UPD:18:53
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, η Barclays επισημαίνει από την πλευρά της ότι θα αργήσει, καθώς η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

 

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών η μπάλα πηγαίνει στο γήπεδο των δανειστών, σημειώνει η Citi, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές (κυρίως η Γερμανία) θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πιο λεπτομερή δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν επί της αρχής, η Citi αμφιβάλλει πολύ ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον (ειδικά πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Τα μέτρα ελάφρυνσης το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, το νωρίτερο. Ωστόσο η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση δόσης πριν από τις πληρωμές του Ιουλίου και αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, η Barclays επισημαίνει από την πλευρά της ότι θα αργήσει, καθώς η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

Με τις συνομιλίες να έχουν πάρει θετική τροπή από τον Φεβρουάριο, αυτή η πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία επιβεβαιώνει ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, δεν κινδυνεύουν να μην τηρηθούν. Αν και η Barclays διατηρεί την εκτίμησή της ότι η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE πριν από το 2018, σημειώνει πως υπάρχει ενδεχόμενο αυτό να συμβεί νωρίτερα, ωστόσο υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτικού χρονοδιαγράμματος, ιδίως με τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές να αναμένονται στις 24 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα