Ρυθμίστε το ρολόι

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 14:00
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί. «Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός». Χάραμα, σκάει στην ανατολή ο Αυγερινός, θολώνουν τ’ άστρα, η προκαταρκτική συμφωνία παίρνει σάρκα. Μελέτες που έχουν μετρήσει τις διαφορές στην εγρήγορση και τη συλλογιστική ως τους χρόνους αντίδρασης, έχουν δείξει ότι όταν η εσωτερική θερμοκρασία μας πέφτει κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου ο εγκέφαλος δεν είναι στα καλύτερά του.

Με βάση αυτό το βιολογικό «μαγικό», η χειρότερη ώρα για οτιδήποτε απαιτεί σκέψη είναι ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις 6 π.μ. Ήθελε πολλή σκέψη η υπογραφή μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας εκεί που είχε φτάσει η ανησυχία για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην οικονομία;

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποιεί για μπόρες: Η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας, η οικονομία βρίσκεται σε ασταθή ισορροπία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρόνοι αντίδρασης γίνονται προοδευτικά καλύτεροι με το πέρασμα της ημέρας, φθάνοντας στην κορύφωσή τους γύρω στις 8 μ.μ. Έχουμε λοιπόν χρόνο προτού το σώμα κρυώσει, ο εγκέφαλος επιβραδυνθεί και μόνο στο όνειρο μπορεί να περιπλανηθεί. Εμείς δεν μπορούμε να ονειρευτούμε ότι από τα μνημόνια θα βγούμε. Εντάξει, θα υπάρξει κάποια στιγμή έξοδος από τα προγράμματα, αλλά όχι από τους εκατοντάδες νόμους που τα συνόδευσαν. Εννοείται ότι τα μέτρα - μεταρρυθμίσεις και τα «γλυκαντικά» τους θα ψηφιστούν.

Σύμφωνοι, το κουαρτέτο θα συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης με παραλήπτη το Eurogroup, που με τη σειρά του στις 22 Μαΐου θα επικυρώσει το κλείσιμο της συμφωνίας και θα δώσει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Για το χρέος και τα πλεονάσματα, την Πέμπτη στο ΕWG θα έχουμε ένδειξη για διαγράμματα σε έναν δρόμο με πέτρες και χάλαρα. Χαλαρότητα θα φέρει το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο στα θρανία με φρέσκια ανησυχία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή