Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co. και της Honda Motor Co., μετά την άνοδο του αργού πετρελαίου για πέμπτη ημέρα, γεγονός που τόνωσε τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, όπως της Cathay Pacific Airways Ltd., σημείωναν επίσης απώλειες, καθώς προβλέπεται αύξηση του κόστους των καυσίμων, μετά την άνοδο των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, που πλησίασαν τα 50 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Την τελευταία φορά που η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε αυτά τα επίπεδα, ήταν στις 3 Νοεμβρίου του 2004.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αναγκάζουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις, επειδή ανησυχούν για την προοπτική των εταιρικών κερδών», ανέφερε ο Mitsushige Akino, ο οποίος διαχειρίζεται 190 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Ichiyoshi Investment Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να υπάρξουν επιπλέον στοιχεία, ότι η αύξηση των κερδών θα συνεχιστεί»..

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές των εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 100,07 μονάδες, στις 12:54' μ.μ., ώρα Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που τον απαρτίζουν, σημείωναν απώλειες.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της Fuji Television Network Inc., του μεγαλύτερου δικτύου μεταδόσεων της χώρας, υποχωρούσαν, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι το χρέος της θα αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να καταβάλλει το ποσόν του 1,7 δισ. δολ., για την εξαγορά της Nippon Broadcasting System Inc.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 11.438,97 μονάδες και ο Topix διολίσθησε επίσης κατά 0,4%, φθάνοντας στις 1.146,08 μονάδες. Ο δείκτης των μετοχών των εταιρειών των μέσων και των τηλεπικοινωνιών, συνετέλεσαν στις μεγαλύτερες απώλειες του Topix.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές των μετλλουργιών, όπως της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδήγησαν τον S&P/ASX 200 Index υψηλότερα, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού, ενώ η Credit Suisse First Boston και η Morgan Stanley αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος το τρέχον έτος.

Πτωτικά κινούντο όλοι οι δείκτες της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, αυξήθηκε κατά 1,6%, φθάνοντας στα 49,15 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια κατά τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 7,4%.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής memory chip για κομπιούτερ στον κόσμο, έχαναν 1,4%, φθάνοντας στις 485.500 ουόν η μία. Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, σημείωναν απώλειες 0,9%, φθάνοντας στις 57.500 ουόν η μία. Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της Honda, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, υποχωρούσαν σε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 5.370 γιέν η μία και της μεγαλύτερης, της Toyota Motor Corp., σημείωναν απώλειες 0,2%, φθάνοντας στις 4.110 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Korea Electric Power Corp., η οποία δαπανά περίπου το 1/4 του κόστους της σε καύσιμα πετρελαίου, προκειμένου να παράγει ενέργεια, έχαναν 3,8%, φθάνοντας στις 26.500 ουόν η μία.

Πτωτικά κινούντο και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Το καύσιμο των αεροσκαφών, προϊόν του αργού πετρελαίου, αποτελεί περίπου το 1/5 των εξόδων, μερίδας των αεροπορικών εταιρειών της Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα