Κέρδη στην Ευρώπη

Κοντά στα υψηλά των 30 μηνών οι δείκτες
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 00:01

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 μηνών βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να βρίσκουν υποστήριξη από μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού και τεχνολογικού τομέα.

Το ράλι τιμών του χαλκού στον απόηχο της είδησης για ικανοποιητική ζήτηση από την Κίνα έδωσε ώθηση σε μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου, ενώ στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν και μετοχές του τομέα τεχνολογίας.

Το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης παρέμεινε κλειστό λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson ενισχύθηκε κατά 2,8% μετά τη σύναψη μεγάλης συμφωνίας με τη γερμανική T-Mobile αλλά και η μετοχή της Philips Electronics ενισχύθηκε κατά 2% λόγω των προσδοκιών για ισχυρή ανάπτυξη στο τμήμα οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD).

O μεταλλευτικός τομέας κινήθηκε υψηλότερα από την είδηση ότι η στενότητα στην προσφορά χαλκού ώθησε τα προθεσμιακά συμβόλαια του Ιανουαρίου στο ημερήσιο όριο στο χρηματιστήριο της Σαγκάη, πυροδοτώντας ράλι 1% στο κόκκινο μέταλλο στο LME.

Οι ευρωπαϊκές μεταλλευτικές εταιρείες εξακολουθούν να επωφελούνται από τις υψηλές τιμές χάλυβα και προβλέπεται να καταγράψουν πολύ ισχυρές κερδοφορίες και ροή μετρητών για το τελευταίο τρίμηνο του 2004 και το πρώτο τρίμηνο του 2005, δήλωσαν αναλυτές της Standard & Poor's.

Η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας Arcelor του τομέα χάλυβα ενισχύθηκε κατά 1,3% καθώς και της ισπανικής Acerinox η οποία κέρδισε 2% και η ελβετική SSABa με κέρδη 1,2%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία στο τέλος της εβδομάδας όταν αρχίζει η περίοδος ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ελπίζοντας σε μια βελτίωση των αντιφατικών νέων που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 1.052,04 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 2.963,06 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,43% στις 11.487,10 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα