Σρι Λάνκα: Πτωτικά θα κινηθούν τα επιτόκια

Καθώς εισρέει η ξένη οικονομική βοήθεια στη χώρα
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 07:13
A- A A+

ΠΤΩΤΙΚΑ θα κινηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, καθώς η εισροή της οικονομικής βοήθειας από όλον τον κόσμο για την αναστήλωσή της, μετά τα φονικά τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου, ώθησαν ανοδικά το νόμισμα της χώρας και περιόρισαν τον πληθωρισμό.

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι τα βασικά επιτόκια θα κινηθούν πτωτικά», ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σρι Λάνκα, Sunil Mendis, σε συνέντευξή του στο Κολόμπο, στις 15 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας: «Εάν υπάρξουν κεφάλαια σε δολάρια, ο ισολογισμός των πληρωμών θα βελτιωθεί σημαντικά, ο δανεισμός του κράτους θα μειωθεί και ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα».

Το κράτος του Ινδικού Ωκεανού, επιδιώκει να εισπράξει περίπου 1,8 δισ. δολ. ξένης βοήθειας μετά το τσουνάμι, που σκότωσε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στη Σρι Λάνκα και άφησε περίπου 500.000 άστεγους. Ο Mendis, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Σρι Λάνκα, θα κυμανθεί από 5% έως 5,5% από την κυβέρνηση και δεν θα περιοριστεί εξ αιτίας της καταστροφής.

Η ρουπία της Σρι Λάνκα σημείωσε άνοδο 6,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου και είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων του κόσμου. Ισχυρότερο νόμισμα, περιορίζει τον πληθωρισμό με τις χαμηλότερες τιμές των εισαγομένων προϊόντων και δίνει περισσότερο χώρο στην Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα στο 7,5% στις 11 Ιανουαρίου. Τα επιτόκια στη Σρι Λάνκα, είναι τα υψηλότερα, μεταξύ των 14 ασιατικών χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς