Από την έντυπη έκδοση
Των Θάνου Τσίρου - Γιάννη Κανουπάκη
Επί των τεσσάρων βασικών μνημονιακών κειμένων θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική ομάδα. Αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο «κουαρτέτο» τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων που βρίσκονται στα χέρια της πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.
Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα. Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.
Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επί περίπου τέσσερις ώρες, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, εντοπίστηκαν «2-3 σημεία διαφωνίας, στα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει διαφορετική διατύπωση στο τελικό κείμενο» όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή. Ένα από αυτά είναι ο μηχανισμός βάσει του οποίου το Δημόσιο θα ελέγχει την πολιτική των ΔΕΚΟ, ενώ σημαντικό θέμα είναι και η εξαίρεση ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων από το Ταμείο. Στο τραπέζι μπήκε χθες και το θέμα του Ελληνικού, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει τους θεσμούς ότι επιλύονται οι εκκρεμότητες με το δασικό για να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια και το αρχαιολογικό. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ όπου παρατηρούνται διαφωνίες το θέμα θα παραπέμπεται στο επίπεδο των επικεφαλής.
Κλείνει έως την Παρασκευή το θέμα της ΔΕΗ
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κλείσουν οι «μικροδιαφορές», όπως τις χαρακτήρισε ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τους οποίους συζήτησε την πώληση ποσοστού έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ - επί του προκειμένου εξετάζεται η αναπροσαρμογή των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας. Πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έλαβε τα κείμενα και ακολούθως θα τεθεί το πλαίσιο, εννοώντας το SMoU και το MEFP, δηλαδή τα σχέδια μνημονίων από Ε.Ε. και ΔΝΤ αντίστοιχα, πρόσθεσε, δε, πως σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΗ και του Υπερταμείου. Της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, με τη συμμετοχή των Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκη, Ε. Αχτσιόγλου, Γ. Σταθάκη και Δ. Λιάκου.
Από την αύξηση των δημοπρασιών ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ, λοιπόν, μέχρι την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και την προπαρασκευή για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ, εκτείνεται η θεματολογία των ενεργειακών ζητημάτων επί των οποίων ξεκίνησε και πάλι η διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά είχε αφήσει τις τελευταίες ημέρες να εννοηθεί ότι θα έδινε έμφαση στα μέτρα με τα οποία η χώρα θα ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ως προς την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, αποφεύγοντας, εμμέσως, να υπεισέλθει στο φλέγον ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Βεβαίως, ήταν σαφής η παραδοχή και αυτής της προοπτικής από το υπουργείο, με τον αστερίσκο ότι αν το μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου δεν δείξει ικανοποιητικό αγοραστικό ενδιαφέρον για λιγνιτικά, τότε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το σενάριο πώλησης υδροηλεκτρικών.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης οι δανειστές είχαν αξιώσει την παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ - θεωρητικά θα ήταν δυνατό το ποσοστό αυτό να αλλάξει, αφού η αρχική αναφορά στο 40% είχε γίνει στο παρελθόν από την Κομισιόν, με βάση τα στοιχεία του 2008 και από τότε η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ έχει περιοριστεί σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ήθελε να μη χρειαστεί να φέρει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ν/σ για πώληση μονάδων και να γίνει, απλώς, νομοθετική ρύθμιση μόνον για την αύξηση των ΝΟΜΕ. Η ρύθμιση μπορεί να είναι είτε αυτοτελής και να αναθεωρεί τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου, είτε ενταγμένη στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο μεταξύ, η συμφωνία με τους εκπροσώπους τον θεσμών θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον «οδικό χάρτη» με τα μέτρα για το άνοιγμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής αγοράς, καθώς και τις άλλες παρεμβάσεις για την ενέργεια.
Ανησυχία για επιβάρυνση τιμολογίων
Στα 735 εκατ. ευρώ εκτιμά η ΔΕΗ τη συνολική υποανάκτηση των δαπανών για τα έτη 2012-2015, αξιώνοντας ουσιαστικά το κόστος αυτό να μετακινηθεί στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει -για την έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού- ότι το αντάλλαγμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔEΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο.0
Το αίτημα λοιπόν της ΔEΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν «έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών», όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2012 και 2013 η ΡΑΕ έχει εγκρίνει αντάλλαγμα ΥΚΩ 810,55 εκατ. και 848,90 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά των ετών 2014-2015 είναι (κατ’ εκτίμηση) πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που διεξάγει στους αρμόδιους διαχειριστές του λογαριασμού για τις ΥΚΩ (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), αλλά και στη ΔEΗ για το ίδιο θέμα και τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να βγουν πριν από τον Ιούνιο.
Σύμβαση ομολογιακού δανείου 200 εκατ.
Yπεγράφη προχθές η σύμβαση Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ATTICA BANK. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα συνεδριάσει αύριο, προκειμένου να εγκρίνει διάφορα διαδικαστικά για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να υπογράψει μεταξύ άλλων τη σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες για το δάνειο. Ακολούθως η επιχείρηση θα επιδιώξει να αποπληρώσει το ισόποσης αξίας ομολογιακό ει δυνατόν ακόμη και την Παρασκευή, άλλως αυτό θα συμβεί στις αρχές της επομένης εβδομάδας.