Αλ. Τσίπρας: Δεν θα εφαρμοστούν μέτρα χωρίς λύση στο χρέος

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε»
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 19:31
UPD:22:16
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ.αρχείου).

A- A A+

Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε.

Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. 

«Αυτήν την πίεση είχαμε», πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ σημείωσε ότι «η φορολογία είναι ίδια και ελάχιστα περισσότερη με αυτήν που ήταν πριν».

«Κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα»

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2016, ο Πρωθυπουργός ανέφερε «εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα» γιατί, όπως συμπλήρωσε, «εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε».

«Τελικά, παρά όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή».

«Δεν φταίει η κυβέρνηση για την καθυστέρηση»

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την καθυστέρηση στους θεσμούς. «Δεν φταίει η κυβέρνηση. Όλοι το έχουν καταλάβει. Μόνο η αντιπολίτευση το υποστηρίζει», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε δε ότι από τη συμφωνία «χάσαμε κάποια πράγματα», αλλά πρόσθεσε πως «κερδίσαμε τα αντίμετρα». 

Επέμεινε εξάλλου ότι όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία είναι μηδενικό και έκανε λόγο για απομόνωση του ΔΝΤ.

«ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους»

«Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη, επιθυμούσαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, βάζοντας την Ελλάδα στη μέση με τις λάθος προβλέψεις τους.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αφορά και το χρέος».

Υπερασπίστηκε δε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».

Όσον αφορά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τόνισε ότι «έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».

«Αν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο;»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

Ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο από αυτό που φέρνω εγώ;».

«Εξιτήριο της χώρας από τα μνημόνια»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εξιτήριο της χώρας από τα μνημόνια», αναφερόμενος στα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 που αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία. Όπως είπε, ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως μετά να βγει η χώρα στις αγορές.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ μέτρα», ανέφερε ότι «ήταν ο λόγος που για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να πάρει κάτι θετικό, τα αντίμετρα που είναι ισόποσα με τα μέτρα καθώς και τις αποφάσεις για τις εργασιακές σχέσεις».

«Έπεσα σε τοίχο»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ο μόνος πολιτικός που είχε το θάρρος να πει ότι είχε αυταπάτες. «Πίστευα ότι με τη μεγάλη ανατροπή του 2015 θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στη χώρα. Έπεσα σε τοίχο. Όμως αλλάξαμε τη χώρα και τώρα η εικόνα στο διεθνές περιβάλλον είναι αξιόπιστη και μπορεί να σταθεί στα πόδια της», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, τόνισε ότι είχε πει πως δεν θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. «Δεν είπα ψέματα. Αν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δε θα υπήρχα εγώ πολιτικά. Εγώ πήρα το κόστος και πήγα σε εκλογές, δεν κινήθηκα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς που έκλεισαν τη συμφωνία μετά τις εκλογές», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και κληθείς να σχολιάσει τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με αυτές του ΠΑΣΟΚ το 2011, επεσήμανε ότι «η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν εκπέμπονταν μόνο από τις δημοσκοπήσεις. Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωναν στις πλατείες. Αυτό ήταν απονομιμοποίηση της τότε κυβέρνησης, όχι οι δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είχε κατανόηση ή αποδοχή. Ο κόσμος ξέρει ότι δεν πήραμε μίζες, ούτε πήραμε θαλασσοδάνεια και δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι για να πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε τις καρέκλες της εξουσίας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή