Αισιοδοξία για κέρδη

Υψηλότερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:20

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ των επενδυτών ότι οι αναφορές για τις κερδοφορίες την τρέχουσα εβδομάδα θα σηματοδοτήσουν το τέλος της πτωτικής τάσης της αγοράς το τρέχον έτος οδήγησαν υψηλότερα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, που άγγιξαν αρχικά, και οι κυβερνητικές αναφορές, οι οποίες συνιστούν ότι η πτώση του δολαρίου δεν αποθάρρυνε τους διεθνείς επενδυτές να αγοράσουν αξίες αμερικανικού ενεργητικού, δημιούργησαν θετικό κλίμα για την πορεία των μετοχών.

Το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι καλύτερο για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές θα γνωρίζουν περισσότερα για τα οικονομικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών και αυτό θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για την περαιτέρω κατεύθυνση των μετοχών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 70,79 μονάδες, ποσοστό 0,67%, φθάνοντας στις 10.628,79 μονάδες. Με άνοδο 18,13 μονάδων, ποσοστό 0,87%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.106,04 μονάδες.

Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει χάσει 1,6% εν μέσω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των κερδοφοριών.

Περίπου 76 εταιρείες ή το 15% του αριθμού των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 πρόκειται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα την τρέχουσα εβδομάδα. Οι κερδοφορίες το τελευταίο τρίμηνο του 2004 ενδεχομένως να σημείωσαν μέση αύξηση 15,1%, σύμφωνα με αναλυτές, έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών πιθανόν να επιβραδυνθούν το τρέχον έτος στο 10,5% από 19,4% του 2004. Η μετοχή της Bank of America συνέβαλε στην ενίσχυση των μετοχών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακοίνωση για αύξηση κερδών 41%.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν και μετοχές εταιρειών-κολοσσών στον τομέα τεχνολογίας, όπως της IBM, της Yahoo και της Motorola. Οι μεταλλευτικές εταιρείες απεκόμισαν τα λιγότερα κέρδη μεταξύ των 10 κορυφαίων βιομηχανικών ομίλων στο δείκτη S&P 500.

Η αρχική άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση σε μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, μεταξύ των οποίων της BP και της Total SA στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εκτόξευση των προθεσμιακών συμβολαίων αργού ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι τα κέρδη στην πετρελαϊκή βιομηχανία θα διατηρηθούν.

Οι εταιρείες ενέργειας ώθησαν τα κέρδη του 2004 μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 34%. Μετοχές εταιρειών τεχνολογίας όπως της Nokia και της Ericsson κινήθηκαν πτωτικά μετά τις εκτιμήσεις της Lehman Brothers ότι θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων στον τομέα τηλεπικοινωνιών το τρέχον έτος. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.962 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα