IBM: Αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο μετά την άνοδο των πωλήσεων

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 07:10

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 12% - μετά την απροσδόκητη άνοδο της ζήτησης για υπηρεσίες, όπως συμβουλευτικές και συντήρησης κομπιούτερ - εμφάνισαν το τέταρτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (ΙΒΜ).

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 3,04 δισ. δολ. ή 1,81 δολ. ανά μετοχή, από 2,71 δισ. δολ. ή 1,56 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη, υπερέβησαν τις προβλέψεις των 20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 1,76 δολ. ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της ΙΒΜ, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 6,8%, φθάνοντας στα 27,7 δισ. δολάρια.

Το τμήμα παροχής υπηρεσιών της εταιρείας, σημείωσε αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό της τάξης του 10% και 25% των κερδών του.

Ο οικονομικός αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co., Toni Sacconaghi, προέβλεπε αύξηση των εσόδων της εταιρείας, σε ποσοστό 7,8%.

Ο επικεφαλής της ΙΒΜ, Sam Palmisano, σχεδιάζει να οδηγήσει υψηλότερα την ανάπτυξη των κερδών, απ'ό,τι των πωλήσεων, με τη διάθεση προσωπικών υπολογιστών και την προσφορά νέων υπηρεσιών.

Τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν σε 5,99 δολ. ανά μετοχή το 2005, εξαιρουμένων των δαπανών για συντάξεις, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο, οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, προέβλεπαν ότι το κόστος του σχεδίου συνταξιοδότησης θα είναι κατά 200 εκατ. δολ. υψηλότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Οι μετοχές της ΙΒΜ που κέρδισαν συνολικά πέρυσι ποσοστό 6,4%, σημείωναν άνοδο 20 σεντς, φθάνοντας στα 95,10 δολ. η μία, στη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 80 σεντς, φθάνοντας στα 94,90 δολ. η μία στο New York Stock Exchange (NYSE).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα