Virgin Blue: Σημαντική η υποχώρηση της μετοχής

Μετά την ανακοίνωση για μείωση των κερδών την τρέχουσα χρήση
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 07:29

ΑΠΩΛΕΙΕΣ - τις μεγαλύτερες μέσα σε μία συνεδρίαση - σημειώνουν οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, Virgin Blue Holdings Ltd., μετά την πρόβλεψη της διοίκησης για μείωση των κερδών, καθώς ο ανταγωνισμός με την Qantas Airways Ltd., εντείνεται.

Ο επικεφαλής της, Brett Godfrey, είπε σήμερα, ότι τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής εταιρείας θα μειωθούν κατά 10% έως 15% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, έναντι 158,5 εκατ. δολ. Αυστραλίας (120 εκατ. δολ. ΗΠΑ), που ήταν κατά την προηγούμενη χρήση. Οι μετοχές της Virgin Blue υποχωρούσαν σε ποσοστό της τάξης του 20% και διαπραγματεύθηκαν 13% χαμηλότερα, στο 1,74 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 3:20' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Η αεροπορική εταιρεία του Richard Branson, που ιδρύθηκε το 2000, κλείνει λιγότερες θέσεις, μετά την έναρξη των πτήσεων της εταιρείας χαμηλού κόστους της Qantas τον Μάϊο του 2004, Jetstar, προσφέροντας ακόμη φθηνότερα εισιτήρια από εννέα έως 30 δολ. Αυστραλίας το ένα.

Η Virgin Blue, που επέκτεινε τον στόλο της σε 49 αεροσκάφη, από δύο που είχε, μέσα σε 4,5 χρόνια, έκλεισε το 73% των θέσεων τον Δεκέμβριο, έναντι του 80,5% πριν από ένα χρόνο.

«Υπάρχουν πολλές θέσεις που δεν κλείστηκαν ακόμη», ανέφερε ο Ali Razzaghipour, ο οποίος διαχειρίζεται 1,5 δισ. δολ ΗΠΑ σε μετοχές, με την Ausbil Dexia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η Qantas ξέρει, ότι παραμένοντας ανταγωνιστική θα πιέσει χαμηλότερα την Virgin έναντι της Jetstar».

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Virgin Blue, τον Δεκέμβριο του 2003, αυτές υποχωρούν σε ποσοστό της 28%. Οι μετοχές της Patrick Corp., της μεγαλύτερης μετόχου της Virgin Blue, σημείωναν απώλειες 4,9%, φθάνοντας στα 6,19 δολ. Αυστραλίας η μία και οι μετοχές της Qantas, έχαναν 2,8%, και διαπραγματεύθηκαν κατά 2,5% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 3,53 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Virgin Blue, αύξησε τη δυναμικότητά της κατά 45% το τελευταίο δωδεκάμηνο, προκειμένου να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα άρχισε να προσφέρει εισιτήρια προς ένα δολ. Αυστραλίας το ένα - εκτός των φόρων των αεροδρομίων - τα οποία θα πωλούνται για μία ώρα της ημέρας, στο πλαίσιο της προώθησης των πωλήσεων και της προβολής της εταιρείας, με τίτλο «happy hour».

«Η Virgin Blue υποφέρει από τον δικό της παραλογισμό», ανέφερε ο Atul Lele, ο οποίος διαχειρίζεται 540 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την White Funds Management, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Αύξησε τη δυναμικότητα τόσο γρήγορα και στο υψηλότερο επίπεδο, προσφέροντας εισιτήρια σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γεμίσει τα αεροπλάνα της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα