Market beat: Η επιστροφή των Θεσμών και η αισιοδοξία συνδυάζονται με τα εταιρικά αποτελέσματα

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 09:58
UPD:09:59
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μετά από δυο εβδομάδες που τις σφράγισαν οι αργίες του Πάσχα παγκόσμια τα γεωπολιτικά ζητήματα και η αβεβαιότητα που ακολούθησε το θετικό αποτέλεσμα μετά το τελευταίο Eurogroup, η κατάσταση αλλάζει διεθνώς και τοπικά. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα μάλλον μεθαύριο και αναχωρούν την πρωτομαγιά αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα καυτά ζητήματα έχουν πλέον συμφωνηθεί αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα λεπτομέρειες από όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον θα επιτρέψουν ακόμα μεγαλύτερη ορατότητα στην έκβαση της υπόθεσης ελληνικό χρέος. Μέσα στη βδομάδα και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ μπορεί επίσης κάτι να προσθέσει στο παζλ που απασχολεί τους επαγγελματίες επενδυτές στο ΧΑ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο διεθνές πεδίο σημαντική θα είναι η σειρά ανακοινώσεων κερδοφορίας για περίπου 190 από τις 500 του βαρύτερου μετοχικού δείκτη του πλανήτη S&P500 που σταμάτησε τις καθοδικές εβδομαδιαίες μεταβολές του με αξιόλογη άνοδο την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Απριλίου στα παράγωγα. Στην αγορά της Αθήνας όμως αποτυπώθηκε η κούραση των επενδυτών από την προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά για το 2017 και σε κάθε περίπτωση πάνω από τις 680 μονάδες τον ΓΔ. Με χαμηλό μέσο τζίρο η βουτιά των βασικών δεικτών ήταν υπολογίσιμη και περίπου ίδια για  ΓΔ, 25άρη και FTSEM. Σε αρκετούς δε κλαδικούς δείκτες αποκρυσταλλώθηκε μονιμότητα στην πτωτική ορμή και ειδικά σε κλάδους που ήταν ανοδικοί το πρώτο τρίμηνο αντισταθμίζοντας την αρνητική συνεισφορά του αδύναμου κρίκου της αγοράς που είναι οι Τραπεζικές μετοχές.

Η κουτσουρεμένη λόγω αργιών εποχή, κουτσούρεψε επίσης τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του ΧΑ και μάλιστα με γενικευμένες ρευστοποιήσεις.  Ήταν το αποτέλεσμα μικρών ημερήσιων μεταβολών και για αυτό έκαναν «δουλειά» χωρίς να τρομοκρατήσουν. Πιθανότατα γιατί αυτό ήταν ο στόχος των ισχυρών παικτών της αγοράς. Να ξεφορτώσουν με μια κάποια άνεση, πριν προκαλέσουν με τις κινήσεις τους τόσο έντονες εντυπώσεις, που θα φέρουν την ώρα που το σύνολο του επενδυτικού κοινού, θα πάρει στα χέρια του την πτώση. Θεωρούμε πιθανό αυτή τη βδομάδα, με τη βοήθεια κάποιων μηνυμάτων από τη Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσουν κάπως τη στάση τους. Πιθανά μάλιστα αφού έκαναν που έκαναν τόσο δρόμο οι τιμές από τα υψηλά τους, να χρειαστεί λίγο ακόμα ως τον τοπικό πυθμένα, που ορίζει η στατιστική προϊστορία.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αποτελεσμάτων χρήσης αφού μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει άπαντες. Από τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μόνο οι μεγάλοι Κατασκευαστικοί όμιλοι συν οι Ενεργειακοί βραχίονες στις ΑΠΕ εκκρεμούν, ενδεχομένως η αναμονή αυτή συνδέεται και με την απεικόνιση της πρόβλεψης για τα πρόστιμα από την επιτροπή Ανταγωνισμού. Ξεκινώντας από σήμερα η ροή των ανακοινώσεων έχει ως εξής: (24/4) Μύλοι Λούλη, (25/4) Αιολική επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ, Intracom (26/4) Δάιος, Τζιρακιάν, Nexans, Καραμολέγκος, Κρι-Κρι (27/4) Mevaco, Trastor, Λανακαμ, Fieratex, Τράπεζα Αττικής, (28/4) ΕΥΑΘ, Δούρος, Μπήτρος, Χατζηκρανιώτης,Βιοκαρπέτ , Ναυτεμπορική, Ιντερτεκ, Elton Χημικά και Newsphone.

Δεν ξεχνάμε ότι η απαξίωση, λόγω αδυναμίας εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων, επιτρέπει μια οιαδήποτε στιγμή, κάποια γεγονότα ή μια απρόσμενη εξέλιξη να δώσουν τεράστια ώθηση στην αγορά προς τα πάνω. Γιατί ενώ δεν συνειδητοποιείται εύκολα, υπάρχουν και χειρότερα, ασχέτως αν οι πολίτες – επενδυτές θεωρούν ότι… πιάσαμε πάτο και απλά αντί να εκτοξευθούμε τον ξύνουμε. Η έλευση των Θεσμών στην Αθήνα, με τις συνεπαγωγές που δημιουργεί πιθανά να λειτουργήσει ευεργετικά και να μην αποδειχθεί «χαμένος κόπος», η έντιμη προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς, να μην απομακρυνθούν οι βασικοί δείκτες πολύ από τα πρόσφατα υψηλά. Ο μέσος όρος περιμένει το έναυσμα για να τιναχθεί στις 700 - 710 μονάδες, ή προς τις 655 με 660.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αρχή αναταράξεων οι τελευταίες μέρες του Απριλίου

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι σε πολλαπλές, με ταυτόχρονη συχνά εμφάνιση γεωπολιτικές απειλές και το επόμενο σημαντικό γεγονός, οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, πιθανότατα να έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η τρέχουσα εβδομάδα ωστόσο δεν περιλαμβάνει μόνο την αφομοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, αφού είναι φορτωμένη με πολλά γεγονότα και ακόμα περισσότερες κρίσιμες προσδοκίες από την οικονομία των ΗΠΑ.

Υπάρχουν καταρχήν 190 περίπου εταιρείες του S&P 500, που θα αναφέρουν κέρδη, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός σε περίοδο μιας εβδομάδας. Με εξαίρεση κάποιες αστοχίες από εταιρίες υψηλού προφίλ, όπως η Goldman Sachs για παράδειγμα, τα εταιρικά κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εισηγμένες ξεκίνησαν καλά. Το φάσμα των τομέων και των εταιρειών που θα αναφέρουν κέρδη τριμήνου, θα δώσει ένα πολύ πιο σαφές πλαίσιο για ό, τι θα μπορούσε να αποδειχθεί πως είναι, η μεγαλύτερη αύξηση κερδών για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η ώρα της Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσει μεταβλητότητα, μέσω εξελίξεων γύρω από την υγειονομική περίθαλψη, τη φορολογική μεταρρύθμιση και μια πιθανή διακοπή της λειτουργίας της κυβερνητικής μηχανής. Άλλωστε στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος Donald Trump συμπληρώνει στη θέση του 100 ημέρες και ενώ λέει ότι δεν έχουν για αυτόν σημασία αυτού του είδους τα ορόσημα, πολλοί στις αγορές έχουν παρατηρήσει ότι η νομοθετική του ατζέντα είναι ελαφριά.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να δει μια ψηφοφορία για την υγειονομική περίθαλψη όταν το Κογκρέσο ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και υποσχέθηκε για την Τετάρτη, κάποιο είδος ανακοίνωσης επί της φορολογικής μεταρρύθμισης. Θέλοντας να σχηματίσει ένα περίγραμμα των πολιτικών του στο διάστημα των 100 ημερών. Ο S&P 500 εμφάνισε υπολογίσιμη εβδομαδιαία άνοδο και το σημαντικότερο είναι ότι διαπραγματεύεται μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό βίου του, που σημείωσε στις αρχές Μαρτίου. Η Wall Street απεδίωξε τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι εντάσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και η αύξηση των απειλών από την κορεατική χερσόνησο. Αλλά ενώ οι μετοχές κράτησαν τα περισσότερα «μετεκλογικά οφέλη», οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο μειώνουν την πιθανότητα να γίνουν οι πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης του Donald Trump νόμοι, φέτος.

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου την Τετάρτη, θα εξεταστεί προσεκτικά για να διαπιστωθεί τι περιλαμβάνει στα έσοδα για να πληρώσει για τις φορολογικές περικοπές. Ακόμα κι αν το Κογκρέσο δεν ξεκινήσει και πάλι την συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έγκριση ενός διαρκούς ψηφίσματος για να αποτρέψει τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να το πετύχει, αλλά αργότερα μέσα στο έτος, θα μπορούσε να εκραγεί μια διαμάχη γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους. Δεν είναι συνεπώς μια «κανονικής ροής» εβδομάδα αυτή που ξεκινά, για αίτια που αφορούν τις οικονομίες και τις χώρες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, χωρίς να υποτιμάμε τις εντάσεις στην χερσόνησο της Κορέας. 

Γαλλία - αστάθεια στην ΕΕ

Οι δημοσκοπήσεις πριν από την πρώτη ψηφοφορία στη Γαλλία της Κυριακής είναι απίστευτα κοντά. Επειδή κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να κερδίσει το 50% και ένα ψήφο, η αναμέτρηση στις 7 Μαΐου μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων της Κυριακής θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι είτε ένας πολύ αριστερός είτε ένας πολύ δεξιός ευρωσκεπτικιστής υποψήφιος, μπορεί να κατακτήσουν τόσες ψήφους ώστε να πάρουν μια ή και τις δύο πρώτες θέσεις, έχει ταράξει τις αγορές την εβδομάδα που πέρασε, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να εμφανίζουν μέτριες εβδομαδιαίες απώλειες, ενώ το ευρώ ήταν αποδυναμωμένο έναντι του δολαρίου.

Το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες μεταξύ πολλών αναλυτών είναι ότι ο Macron θα συνεχίσει και θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου και αυτό θα ήταν θετική εξέλιξη. Εάν όμως το αποτέλεσμα από την Κυριακή αναδείξει ως πιθανότερο ένα διαφορετικό σενάριο, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αναταραχή στην αγορά με την ρευστοποίηση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, καθώς οι επενδυτές συνήθως έναντι τέτοιων εξελίξεων μετακινούνται στην ασφάλεια των ομολόγων και του χρυσού. «Υπάρχουν περισσότερα αρνητικά από ουδέτερα ή θετικά σενάρια», δήλωσε ο Mark Cabana, της Bank of America Merrill Lynch.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του δεύτερου τριμήνου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2348,69 μονάδες, είχε επίδοση +0,85% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +4,91%. Ο Dow με μεταβολή +0,46%, έκλεισε στις 20.547,76 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +3,97%. Ο S&P400 εκτινάχθηκε 2,18% με επίδοση στο 2017 +3,44% ομοίως ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,57%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +1,67%. Ο δε Nasdaq, κερδίζοντας +1,82%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +9,80%. Ο χρυσός κινήθηκε οριακά πτωτικά, κατά -0,32%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +11,63%. Επίσης το πετρέλαιο υποχώρησε -6,20%. Στο 2017 χάνει -7,90%.

Ο Nikkei με μεταβολή +1,56%, στο 2017 εμφάνισε πτώση -2,58%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -2,91% στη βδομάδα και χάνει πλέον -0,40% στο 2017. Ο DAX έχασε -0,50%, με απόδοση στο 2017 +4,94%, αλλά ο CAC με μεταβολή -0,23%, απόκτησε θετική μεταβολή +4,05% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,49% και στο 2017 απέδωσε +10,96%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε -0,16% και στο 2017 κερδίζει +2,64%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,49%, και στο 2017 κερδίζει +5,87%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,02%, με επίδοση στο 2017 +7,28%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,41%, και επίδοση για το 2017 +6,84%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,33%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +10,29%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -0,91% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +9,28%. Πτώση -2,25% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +2,24%.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από το τέλος Μαρτίου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω κερδών σε εταιρείες του βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Υπογραμμίζοντας ότι το "Trump Trade" μπορεί να μην έχει τη δύναμη που εμφάνισε στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές, αλλά έδειξε σημάδια ζωής καθώς ο δείκτης S & P 500 σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του σε δύο μήνες. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE υποχώρησε στο 14,6 μετά την άνοδό του στο 15,96 την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, το υψηλότερο επίπεδο μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το πεπρωμένο φυγείν…

Μπορεί πολλοί Έλληνες επενδυτές να μην το απόλαυσαν, αλλά στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά υπάρχει σε εξέλιξη από την άνοιξη του 2009 ένα ανοδικό ράλι στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ που παρέσυρε και τις περισσότερες αγορές μετοχών στον πλανήτη. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό στηρίχθηκε στην απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών να περάσουν οι οικονομίες στην αχαρτογράφητη περιοχή της ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα όμως οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να σχεδιάζουν την πορεία τους μέσα από τα επίσης άγνωστα «ύδατα» της ποσοτικής σύσφιγξης.

Το πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδεχομένως  η Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα χειριστούν αυτή τη μετάβαση, θα μπορούσε να προκαλέσει τη διαφορά αντί της επανάληψης παγκόσμια μιας ρευστοποίησης αξιών υψηλού κινδύνου όπως του 2013. Τότε ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke απαίτησε να τεθεί όριο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και υποστήριξε μια προκαθορισμένη στρατηγική για συρρίκνωση του ισολογισμού. Ο σημερινός αντιπρόεδρος Stanley Fischer λέει ότι δεν βλέπει μια επανάληψη του 2013, αλλά τα καλύτερα δομημένα σχέδια των κεντρικών τραπεζιτών θα δοκιμαστούν σύντομα, αν οι αγορές δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη στροφή από το καθεστώς της μεγάλης χαλάρωσης. Συνδυασμένοι, οι ισολογισμοί των τριών Τραπεζών συνολικά είναι περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με οικονομία μεγαλύτερη από της Κίνας ή της Ευρωζώνης.

Οι τρεις Κεντρικές Τράπεζες στις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες χρησιμοποίησαν τα κρατικά ομόλογα ως κύρια οδό για τη νομισματική επέκταση. Η Fed συγκέντρωσε επίσης σχεδόν το ένα τέταρτο των ενυπόθηκων ομολόγων που πωλήθηκαν από κυβερνητικούς οργανισμούς κατά το τελευταίο έτος. Υπογραμμίζοντας πόσο διαφοροποιημένα είναι τα προγράμματα, οι αγορές τίτλων της ΕΚΤ περιλάμβαναν γαλλικά ομόλογα εταιριών γιαουρτιού, ενώ οι συμμετοχές της BOJ μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών, περιλαμβάνουν μετοχές της κορυφαίας ζυθοποιίας σόγιας της Ιαπωνίας.

Το τρέχον σχέδιο των αρμοδίων της Fed είναι να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού με τη σταδιακή κατάργηση της επανεπένδυσης στις ληξιπρόθεσμες αξίες. Η κεντρική τράπεζα θα έχει εξοικονομήσει 426 δισεκατομμύρια από τα κρατικά στεγαστικά δάνεια της μέχρι το 2018 και άλλα 357 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 αν δεν τα επανεκδώσει.

ΧΑ

Σημαντική πτώση από εξάντληση της υπομονής των επενδυτών

Με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μια ανοδική, η εβδομάδα επέτρεψε σε δύο μόνο blue chip να μην εμφανίσουν πτώση. Ήταν η ΣΑΡ με άνοδο +0,87% που της άφησε μεταβολή Απριλίου +0,26% και η ΓΡΙΒ στο 0,00% με απώλειες στο μήνα -0,24%. Τα υπόλοιπα 23 εμφάνισαν απώλειες, με πέντε από αυτά να χάνουν πάνω από -4% ήτοι με μέση ημερήσια πτώση πάνω από -1%. Ήταν οι ΕΧΑΕ -5,89% και +0,22% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ -5,87% και -7,71% στο μήνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -4,93% και +3,85% στο μήνα, ΒΙΟ  -4,35% και -5,88% στο μήνα, και ΔΕΗ  -4,09% και +4,10% στο μήνα.

Ακολουθούν με πτώση μεγαλύτερη των δεικτών αλλά κάτω από -4% οι: ΜΟΗ -3,50% και -3,50% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ -3,47% και +6,62% στο μήνα, ΟΤΕ -3,37% και -2,27% στο μήνα, ΕΛΠΕ -2,83% και +0,19% στο μήνα, ΜΕΤΚ -2,27% και -2,95% στο μήνα, ΕΤΕ -1,97% και +3,32% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ -1,84% και -2,39% στο μήνα, και ΠΕΙΡ -1,78% και -2,35% στο μήνα.

Η σύγκριση της πτώσης στη βδομάδα και το μήνα δίδει την πληροφορία για τις μετοχές που είχαν πτωτικό momentum και συνεχίστηκε και ποιες αποκτούν τώρα φρέσκια πτωτική ορμή. Οι υπόλοιπες δέκα μετοχές του 25άρη με μεταβολή από -0,08% ως -1,15% απλά ακολούθησαν το ρεύμα των ημερών με τζίρους χαμηλότερους από αυτούς της Μεγάλης εβδομάδας.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με γενικευμένες πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, που όρισαν τζίρο οριακά πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ και κάτω από το μέσο τζίρο της εβδομάδας, που διαμορφώθηκε στα 26,670 εκατ. τη μέρα, από  31,670 την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,92% και έφθασε στις 677,30 από 683,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1806,33 από 1825,89, με μεταβολή -1,07%. Την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,15%, Τηλεπικοινωνιών -1,91%, Κοινής Ωφέλειας -1,52%, Τροφίμων Ποτών -1,22%, Τραπεζών -1,01% και Πρώτων Υλών -0,99%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,662 από 47,144 δις ευρώ.

Την Τετάρτη είχαμε αντίδραση στην πτωτική δυναμική που κρατούσε από το φινάλε της Μεγάλης Εβδομάδας, την στήριξαν τα κέρδη των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +6,67%, Τραπεζών +2,18%, Ακίνητης Περιουσίας +0,70%, και Τροφίμων Ποτών +0,45%. Με υπολογίσιμες απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -1,75%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,00%, Κοινής Ωφέλειας -0,92%, Πρώτων Υλών -0,72%, και Τηλεπικοινωνιών -0,69%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,25% και ο 25άρης έκλεισε στις 1813,68 με άνοδο +0,41%.

Την Πέμπτη οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων σε περισσότερα από τα μισά blue chip, ενώ άσκησαν ελεγχόμενες πιέσεις στα Τραπεζικά. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,67% και έφθασε στις 674,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1803,95 με μεταβολή -0,54%. Ανοδικά ώθησαν, κυρίως οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών +1,38%, στα Ταξίδια Αναψυχή +0,41% και Τροφίμων Ποτών +0,12%.  Με σημαντικές απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες για τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -1,89%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,80%, Τραπεζών -1,56%, Κατασκευές Υλικά -1,37%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,11%, Πετρελαίου Αερίου -1,03%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,856 εκατ. ευρώ από 30,577 την προηγούμενη.

Την Παρασκευή με τζίρο 28,222 και πακέτα αξίας 3,595 εκατ. ευρώ, που διαμόρφωσε το μέσο τζίρο  τους στα 3,767 εκατ. τη μέρα, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,42% και έφθασε στις 671,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1795,70 με μεταβολή -0,46%. Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +0,69% από -1,89%, Τροφίμων Ποτών +0,60% από +0,12%, Τεχνολογίας +0,47% από -0,32%, Κατασκευές Υλικά +0,25% από -1,37%, Πρώτων Υλών +0,14%. Με απώλειες οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -2,16%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,10%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,01%, Τραπεζών -0,91%, Ακίνητης Περιουσίας -0,70% και Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,65%.

Οι δείκτες μετά από αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να κρατηθούν πάνω από επίπεδα που καλό θα ήταν να μη διαπεραστούν πτωτικά, γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες να συνεχιστούν οι πιέσεις. Για τον ΓΔ η αγοραία συναίνεση προσδοκούσε να μην περάσει κάτω από τις 680 μονάδες, γιατί τότε η στατιστική του δίνει μεγάλες πιθανότητες να δοκιμάσει τη στήριξη στις 666. Ο δε 25άρης ήταν προτιμότερο να μη περάσει κάτω από τις 1800 μονάδες, γιατί θα αναζητήσει χαμηλότερα στήριξη στις 1770. Αυτά τα επίπεδα χάθηκαν τη βδομάδα του Πάσχα.   

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Απριλίου, είχαμε πολλαπλασιασμό των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη, και ισορροπία στα options του. Ο FTSE25 κατέληξε στις 1795,70 μονάδες με πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή -1,65%. Εκτοξεύθηκε ο όγκος της σειράς Μαΐου στα ΣΜΕ από 120 τη Μεγάλη Εβδομάδα περίπου, σχεδόν στα 2600. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν παρέμεινε χαμηλά.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανέβηκαν 661,46%, ενώ οι ανοικτές θέσεις μετά την εκπνοή μειώθηκαν σε 7949 συνολικά. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου, διαμορφώθηκε στα 2952 ΣΜΕ τη μέρα από 612, ενώ της σειράς Μαΐου ήταν 2587 από 123 ΣΜΕ και η μετακύληση έφερε 7826 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, Μαΐου, ορίστηκε στις 1793,00 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 2,75 μονάδων.

Με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μια ανοδική, η εβδομάδα επέτρεψε σε δύο μόνο blue chip να μην εμφανίσουν πτώση. Ήταν η ΣΑΡ με άνοδο +0,87% που της άφησε μεταβολή Απριλίου +0,26% και η ΓΡΙΒ στο 0,00% με απώλειες στο μήνα -0,24%. Τα υπόλοιπα 23 εμφάνισαν απώλειες, με πέντε από αυτά να χάνουν πάνω από -4% ήτοι με μέση ημερήσια πτώση πάνω από -1%. Ήταν οι ΕΧΑΕ -5,89% και +0,22% στο μήνα, ΜΠΕΛΑ -5,87% και -7,71% στο μήνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -4,93% και +3,85% στο μήνα, ΒΙΟ  -4,35% και -5,88% στο μήνα, και ΔΕΗ  -4,09% και +4,10% στο μήνα. Ακολουθούν με πτώση μεγαλύτερη των δεικτών αλλά κάτω από -4% οι: ΜΟΗ -3,50% και -3,50% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ -3,47% και +6,62% στο μήνα, ΟΤΕ -3,37% και -2,27% στο μήνα, ΕΛΠΕ -2,83% και +0,19% στο μήνα, ΜΕΤΚ -2,27% και -2,95% στο μήνα, ΕΤΕ -1,97% και +3,32% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ -1,84% και -2,39% στο μήνα, και ΠΕΙΡ -1,78% και -2,35% στο μήνα. Η σύγκριση της πτώσης στη βδομάδα και το μήνα δίδει την πληροφορία για τις μετοχές που είχαν πτωτικό momentum και συνεχίστηκε και ποιες αποκτούν τώρα φρέσκια πτωτική ορμή. Οι υπόλοιπες δέκα μετοχές του 25άρη με μεταβολή από -0,08% ως -1,15% απλά ακολούθησαν το ρεύμα των ημερών με τζίρους χαμηλότερους από αυτούς της Μεγάλης εβδομάδας.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο φετινό υψηλό στις 13 Απριλίου στις 685,73 μονάδες, όπου και εισήλθε σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες. Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα, καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις της Αγοράς, την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μιας συστηματικής πτωτικής τάσης, παρά το γεγονός της οριακής πλέον σύγκλισης του MACD με το σημείο καμπής και την πιθανή ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης.

Την ίδια στιγμή δύο βασικοί κινητοί μέσοι έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των 630 μονάδων και η κλίση τους πλέον είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης προς τις 650 μονάδες.

Συμπερασματικά, μια τοπική διόρθωση φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και με σχετικά περιορισμένο μέλλον, καθώς οι αγοραστές δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση σε καίρια σημεία της τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε η επόμενη ανοδική κίνηση να βάλει μπροστά τον αριθμό "7" στον Γενικό Δείκτη, καθώς ως τις 720 μονάδες υπάρχει ένα σχετικά "βατό", πεδίο χωρίς κάποια ισχυρή αντίσταση τιμών.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να συμπληρώσει το ανοδικό κομμάτι του 'πάζλ', που λείπει από το ημερήσιο διάγραμμα, για να καλύψει επαρκώς το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Η αδυναμία αυτή, που έχει εμφανώς προκληθεί μετά την ανοδική διάσπαση των 675 μονάδων στις αρχές του μήνα, έχει αποτυπωθεί με μια βραχυχρόνια πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη δίχως όμως να εμπεριέχει κάποιο αξιόλογο τζίρο συναλλαγών. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό της πλάγιας κίνησης παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις και σε όλες σχεδόν τις σημαντικές Ευρωπαϊκές Αγορές λόγω της αναμονής των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών.

Ουσιαστικά, από τεχνικής απόψεως ο Γενικός Δείκτης έχει κάτσει πάνω από το "μαξιλάρι" στήριξης των 675 - 661 μονάδων και περιμένει το έναυσμα για να εκτονωθεί είτε προς τις 700 με 710 μονάδες, είτε προς το επικίνδυνο επίπεδο των 660 με 655 μονάδων.

Από ανοδικά "καύσιμα" πέριξ των 1830 μονάδων έμεινε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αφήνοντας έτσι ανεκπλήρωτο το διαγραμματικό στόχο των 1872 μονάδων. Βραχυχρόνια αλλαγή ανοδικού σχεδιασμού θα επέλθει μόνο με την καθοδική λύση των 1770 μονάδων. 

Πολύ πίσω σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων δεικτών έχει μείνει ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς βάση διαγραμματικών δεδομένων θα έπρεπε να λαμβάνει τιμές πλησίον των 850 μονάδων, ή 10% ψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ανοδικός στόχος ο οποίος όμως θα παραμένει ενεργός όσο ο δείκτης συναλλάσσεται πάνω από τη ζώνη των 740 με 732 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η στάση αναμονής, ενόψει των συναντήσεων στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ήταν για μια ακόμα εβδομάδα το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Μετά το Eurogroup της Μάλτας έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας, τόσο στο Χ.Α. όσο και στην Αγορά ομολόγων, έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών δημοσιονομικών στοιχείων την Παρασκευή με την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9%, έναντι στόχου 0,5% διατήρησε την θετική αυτή στάση, χωρίς όμως το απαραίτητο "πάθος" που θα άλλαζε αποφασιστικά τα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη, ή των επιμέρους μετοχών.

Το μοτίβο των περιορισμένων διακυμάνσεων - χαμηλών τζίρων, επανήλθε στις δύο προηγούμενες εβδομάδες και οι επενδυτές έδειξαν να κινούνται και πάλι επιλεκτικά, με πυξίδα τα αποτελέσματα του 2016 και τις προοπτικές του 2017.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε, ωστόσο, να διαφοροποιηθεί, καθώς αναμένεταιη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, γεγονός που θα έδινε ένα πιο σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Προβάδισμα για την άφιξη των Θεσμών έχουν αποκτήσει οι ημερομηνίες μεταξύ 24 – 26 Απριλίου, ενώ με την έλευση του Μαΐου τα συμφωνηθέντα θα πάρουν το δρόμο της νομοθέτησης τους από την Βουλή.

Το σενάριο αυτό έχει εν μέρει τιμολογηθεί, ωστόσο η τήρηση του ως χρονοδιάγραμμα θα δώσει αφορμές για μια θετικότερη αναθεώρηση του ρίσκου, που εσωκλείουν οι Ελληνικές μετοχές, ή τα Ελληνικά ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο φετινό υψηλό στις 13 Απριλίου στις 685,73 μονάδες, όπου και εισήλθε σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες. Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα, καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις της Αγοράς, την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μιας συστηματικής πτωτικής τάσης, παρά το γεγονός της οριακής πλέον σύγκλισης του MACD με το σημείο καμπής και την πιθανή ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης.

Την ίδια στιγμή δύο βασικοί κινητοί μέσοι έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των 630 μονάδων και η κλίση τους πλέον είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης προς τις 650 μονάδες.

Συμπερασματικά, μια τοπική διόρθωση φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και με σχετικά περιορισμένο μέλλον, καθώς οι αγοραστές δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση σε καίρια σημεία της τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε η επόμενη ανοδική κίνηση να βάλει μπροστά τον αριθμό "7" στον Γενικό Δείκτη, καθώς ως τις 720 μονάδες υπάρχει ένα σχετικά "βατό", πεδίο χωρίς κάποια ισχυρή αντίσταση τιμών.

Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί η τακτική ετήσια γενική συνέλευση της Mermeren Kombinat με θέμα, μεταξύ άλλων, την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ενώ ετήσια γενική συνέλευση έχει και ο ΟΠΑΠ στις 27/4.

Σήμερα

Το ευρώ έφτασε σύντομα σε κορυφές πέντε μηνών σήμερα Δευτέρα 24/4, αφού ο προτιμώμενος υποψήφιος της αγοράς κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός σοκ τύπου Brexit και πυροδοτώντας μια μαζική χαλάρωση των συναλλαγών για τις αξίες με το χαρακτηρισμό του ασφαλούς καταφυγίου.

Τα συμβόλαια E-mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,9% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 2,31%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,5% καθώς το γιεν υποχώρησε, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific από την MSCI εκτός της Ιαπωνίας εμισχύθηκε κατά 0,3%.

Οι μετοχές της Shanghai ωστόσο, βάσει του SSEC, υποχώρησαν 1,7%, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σηματοδότησαν ότι το Πεκίνο θα ανεχότανε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θα επιτρέψουν πιο επικίνδυνη χρηματοδότηση.

Στη Γαλλία την Κυριακή, ο Εμμανουήλ Μακρόν πήγε ένα μεγάλο βήμα προς την προεδρία, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας και για την 7η Μαΐου θα αντιπαλέψει με την ακροδεξιά ηγέτιδα  Marine Le Pen.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των μέτρων πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά και τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του σημαντικών χωρών και κορυφαίων στελεχών των θεσμών, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Διχασμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς τη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα,  γράφουν  οι New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με αξιωματούχους, αλλά μικρή πρόοδος έγινε σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις». Για περισσότερο από ένα χρόνο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ«φωνάζουν» ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να διευκολύνουν την Ελλάδα με το βαρύ χρέος, συνεχίζει το άρθρο.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία στο εσωτερικό του ΔΝΤγια το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει σχετικές αναφορές ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά τους, οι New York Timesανέφεραν ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται διχασμένο για το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Βέβαιος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για θετικές συνομιλίες για την Ελλάδα, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Ποδαρικό» με σοβαρό έλλειμμα ύψους 201,2 εκατ. ευρώ στους πρώην φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και σε τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) καταγράφει ο ΕΦΚΑ για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, καθώς από το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι την περασμένη Τετάρτη 19 Απριλίου προκύπτει ότι ενώ απέστειλε σε 1.422.259 ασφαλισμένους του ειδοποιητήρια που αφορούσαν συνολικά 507,8 εκατ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνο 306,6 εκατ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε τον όρο «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου του, λίγους μήνες μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Η λέξη 'προστατευτισμός" είναι επαμφοτερίζουσα», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής Αγκουστίν Κάρστενς. Το τελικό ανακοινωθέν αρκείται πλέον να περιλαμβάνει προειδοποίηση κατά των μέτρων οικονομικής αναδίπλωσης.

Ο εισερχόμενος από τις ΗΠΑ τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο υπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, η κ. Κουντουρά ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την αύξηση του εισερχόμενου από τις ΗΠΑ τουρισμού στην Ελλάδα την τελευταία διετία, ενώ στάθηκε στις ενέργειες από την πλευρά της χώρας μας, για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αμερικανική τουριστική αγορά.

Το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από το 1995 μέχρι σήμερα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στηριζόμενο στις αυξήσεις φόρων και στις μειώσεις των συντάξεων, ενώ η καταγραφόμενη υπεραπόδοση καθιστά, εκ των υστέρων, αχρείαστα τα μέτρα που επιβλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Το 2016 έκλεισε με θετική διαφορά της τάξεως των 6,937 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,9% του ΑΕΠ. Η κατακόρυφη αύξηση των δημοσίων εσόδων -κυρίως των φορολογικών, απόρροια της υπερφορολόγησης- αλλά και η σημαντική πτώση των δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να βελτιωθεί κατά 11,04 δισ. ευρώ το 2016 συγκριτικά με το 2015.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω "στάσης πληρωμών" και "απλήρωτων λογαριασμών"», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντας εμμονή στην αντιπολίτευση, καθώς σε μερίδα του Τύπου, με αφορμή σχετικές αναφορές. «Έκπληξη προκαλεί η εμμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου με τη λεγόμενη "στάση πληρωμών" που δήθεν εξηγεί το υψηλό πλεόνασμα του 2016. Εξηγείται - για πολλοστή φορά - ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, αφού εφαρμόζεται η δεδουλευμένη βάση.

Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 15 Μαΐου συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της Envitec A.E., προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο απορρόφησης των θυγατρικών εταιρειών Envitec Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Saniprime A.E. Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες είναι θυγατρικές της Envitec κατά 100%. Οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης, να εγκρίνουν και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εβροφάρμα ΑΒΕΕ, εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 20 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα ετήσια οικονομικά μεγέθη θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, 26 Απριλίου.  

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο τηςProfile AEBEΠ, εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης της 12ης Μαΐου.

Τη διανομή μερίσματος, ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή, θα προτείνει στην προσεχή ετήσια γενική συνέλευση το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προμέρισμα ύψους 0,20 ευρώ/μετοχή. Το εναπομείναν ποσό (0,70 ευρώ) θα καταβληθεί τον Ιούλιο του 2017. Η ετήσια τακτική γ.σ. της Motor Oil είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου.

Κομβικό χρονικό σημείο για το deal Apivita - Puig είναι η 16η Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των νέων επενδυτών της ελληνικής εταιρείας, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Apivita στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες για την παρουσίαση της ερευνητικής της δραστηριότητας στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020» και του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε - 3D PRO-ALGAE.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη διασφάλιση του ανοδικού μομέντουμ της παγκόσμιας οικονομίας έθεσε ως στόχο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή Τύπου για την έναρξη των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Χρειάζεται να διασφαλίζουμε ότι το μομέντουμ της οικονομίας θα είναι βιώσιμο και ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα διανεμηθούν ισότιμα προς όλους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Κατά την ίδια, μετά από αρκετό καιρό βλέπουμε την οικονομία να «ανεβάζει» ρυθμούς, καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται σε «άνοιξη».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε τον όρο «προστατευτισμός» από το τελικό ανακοινωθέν της εαρινής συνόδου του, λίγους μήνες μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.  «Η λέξη 'προστατευτισμός" είναι επαμφοτερίζουσα», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής Αγκουστίν Κάρστενς. Το τελικό ανακοινωθέν αρκείται πλέον να περιλαμβάνει προειδοποίηση κατά των μέτρων οικονομικής αναδίπλωσης.

Εφικτό χαρακτηρίζει τον στόχο για 6,5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Σιαοτσουάν.

Σε δήλωση του με αφορμή τη σύνοδο της Διεθνούς και Οικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός και χρηματοοικονομικός  τομέας της χώρας δείχνουν ανθεκτικοί.

Η επικράτηση της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ή του υποψηφίου της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα προκαλούσε αναταράξεις στις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Στάνλεϊ Φίσερ. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της Fed στάθηκε στο γεγονός πως συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά υποψήφιοι «που λένε ότι θέλουν η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ».

Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ+) υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings το αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος. Όπως αναφέρει ο Fitch σε ανακοίνωσή του, η αναβολή της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, η ασθενική οικονομική ανάπτυξη και η συνεπαγόμενη αδυναμία να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του γενικού κρατικού χρέους, δείχνει ότι η Ιταλία είναι «εκτεθειμένη σε δυνητικά σοκ».

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης «χωρίς συγκρούσεις» σε ό,τι αφορά τη διένεξη για το εμπόριο με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεν τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης ούτε η απειλή του κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς για να περιοριστούν οι γερμανικές εισαγωγές, ούτε το ζήτημα του μεγάλου γερμανικού πλεονάσματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ. 

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησε τον Απρίλιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης επιβραδύνθηκε στις 52,7 μονάδες έναντι 53 μονάδων τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός δείκτης διολίσθησε στις 52,5 μονάδες από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης μεταποίησης παράλληλα, διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Υπέρ του ελεύθερου εμπορίου τάχθηκε για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ο προστατευτισμός συνιστά έναν κίνδυνο, ο οποίος απειλεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στον ίδιο τόνο, πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά παγκοσμίως».

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα