Ράις: Δεν είναι διχασμένο το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 21:22
UPD:21:25

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις

Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει σχετικές αναφορές ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται διχασμένο για το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «συναντήθηκε με αξιωματούχους, αλλά μικρή πρόοδος έγινε, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις».

Για περισσότερο από ένα χρόνο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «φωνάζουν» ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να διευκολύνουν την Ελλάδα με το βαρύ χρέος, συνεχίζει το άρθρο.

«Η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα υπογραμμίζει μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ- και της διοίκησης Τραμπ- ότι το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα. Επίσης βλέπουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας ως κάποια που ανήκει πρωταρχικά στην Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% του ελληνικού χρέους» σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «την ίδια ώρα, η Ελλάδα, που έχει συναινέσει στις απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές δαπανών, είναι αντιμέτωπη με μία αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, την οποία μπορεί να μην είναι ικανή να εκπληρώσει αν ΔΝΤ και Ευρώπη δεν μπορέσουν να επιτύχουν συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης».

Προσθέτει πως «κατά πολλές έννοιες, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει ένα υπαρξιακό ερώτημα για το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Για παράδειγμα, τα 30 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα το 2010 ήταν 30 φορές περισσότερα από την οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλος του Ταμείου. Το δάνειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ΔΝΤ».

«Όμως, το Ταμείο έχει μία υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε οικονομική ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «σε αυτό το σημείο γίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο. Το Ταμείο στυλώνει τα πόδια, αλλά αν επικρατήσει η ριψοκίνδυνη διπλωματία που έχουν ασκήσει οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες στο παρελθόν, θα δείτε μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές. Αυτό σίγουρα προκαλεί άγχος, τόσο εντός του Ταμείου, όσο και εντός των εθνικών κυβερνήσεων», σχολίασε ο Ράνταλ Χένινγκ, ειδικός σε ζητήματα παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Πάντα σύμφωνα με τους NYT, σε αντίθεση με προηγούμενες εαρινές συζητήσεις, τα ερωτήματα για την Ελλάδα δεν μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Αντί για αυτό, στην ατζέντα κυριάρχησε η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που προωθεί το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα