China Network: Ενα δισ. δολ. για μερίδιο στην PCCW Ltd.

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 07:05

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την απόκτηση του 20% της κυριότερης διαχειρίστριας τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ, PCCW Ltd., με την καταβολή 7,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1 δισ. δολ. ΗΠΑ), έκλεισε η China Network Communications Group Corp., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εμπορική συναλλαγή, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, σχεδιάζει να αγοράσει 1,34 δισ. μετοχές προς 5,90 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, κατά 25,5% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματός της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. H PCCW, που ελέγχεται από τον Richard Li, τον γιό του πλουσιότερου Ασιάτη επιχειρηματία, Li Ka-shing, σχεδιάζει να επενδύσει πέντε δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ σε εταιρείες venture με την Netcom Group της Κίνας.

Ο Li, 38 ετών, θα αποκτήσει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά τηλεπικοινωνιών του κόσμου, από πλευράς συνδρομητών, καθώς οι πωλήσεις στο εσωτερικό μειώνονται, αλλά και να αντλήσει κεφάλαια, προκειμένου να περιορίσει το χρέος ύψους 3,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, της PCCW. Από την άλλη πλευρά, η Netcom Group αποκτά έναν συνεταίρο, με τον οποίο μπορεί να επεκταθεί στις νοτιότερες επαρχίες της χώρας, που κυριαρχούνται από την μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, China Telecom Corp.

«Η PCCW για τη Netcom, φαίνεται να είναι ο καλύτερος συνεργάτης που προσφέρει την εμπειρία που χρειάζεται για την επέκταση στη Νότια Κίνα», ανέφερε ο Bryan Yip, ο οποίος διαχειρίζεται τρία δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Standard Life Investments στο Χονγκ Κονγκ και ο οποίος κατέχει μετοχές της PCCW. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η εταιρεία του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει μια ώριμη αγορά και έντονο ανταγωνισμό».

Οι μετοχές της PCCW, οι οποίες έχουν σημειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο απώλειες της τάξης του 13%, σταμάτησαν σήμερα να διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, ενώ είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των λοιπών μετοχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον MSCI AC Asia Pacific Telecommunication Services Index. Χθες, μία ημέρα πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης, διαμορφώθηκαν στα 4,70 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα